fallback

Пускат 30 км от магистрала Марица

Очаква се към края на октомври да стартира процедура за обявяване на обществена поръчка за предстоящото строителство на магистралата

09:11 | 02.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Магистрални участъци от автомагистрала Марица с обща дължина 30,28 км, свързващи Харманли – Любимец – до разклона за Ново село ще бъдат открити днес, 2 октомври, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Очаква се въвеждането в експлоатация на пътните участъци да облекчи трафика към Гърция и Турция, движението на автомобили и товари през ГКПП Капитан Петко Войвода и ГКПП Капитан Андреево, което е от изключително значение региона.

Строителството на трасето е на стойност 36 млн. лв.

По обекта са изградени и мост над р. Марица с дължина 392 м, 4 малки моста, 17 селскостопански подлеза и 5 пътни надлеза. Изпълнител на обекта е фирма „Пътни строежи”, а надзора се осъществява от ”Пътинвестинженеринг” АД.

Предстоящото строителство на автомагистрала „Марица” е разделено на два ЛОТ-а: Лот 1 с индикативна стойност 104 млн. евро и Лот 2 с индикативна стойност 105 млн. евро. В момента тръжната документация е изпратена в управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ за бележки и одобрение. Очаква се към края на октомври да стартира процедура за обявяване на обществена поръчка за строителството. Подписването на договора с избраната фирма е с индикативна дата през месец май 2011 г.

Към момента по оперативната програма са усвоени 91 млн. евро, които представляват 4,6% от общия ресурс на програмата. Ако до края на 2011 България не усвои поне 296 млн. евро (т.е. около 15% от програмата), има опасност част от средствата да бъдат загубени или да се прехвърлят към други оперативни програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
fallback