fallback

Преглед на печата за 2 октомври

08:49 | 02.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Министри искат повече пари от Бюджет 2011, Борисов: Не искам да слушам

в. Дневник

Проектът на Бюджет 2011 на Министерството на финансите е срещнал сериозен отпор от част от министрите при обсъждането му на последното заседание на правителството. Това става ясно от стенограмата от сбирката на министрите, публикувана от Министерския съвет.

Министърът на културата Вежди Рашидов възразява срещу това, че не са приети предложенията му за увеличаване на разходите на ведомството догодина с 34 млн. лв. След Рашидов думата взема министърът на образованието Сергей Игнатов. "Бюджетът за образование и наука е 3.3%, беше 4,2%. Статистиката е следната - под 3.5% са само неразвитите страни, тоест с бюджет 3.3% ние казваме, че образованието е основен неприоритет" Министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев също има забележки към проектобюджета. 

В отговор премиерът обяснява на министрите откъде могат да се спестят още средства, като се съсредоточава върху необходимостта от по-ефективно управление на държавните имоти в чужбина. И завършва: "Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате".

Рейтинг на КФН ще отсява рисковите застрахователи на пазара

в. Дневник

Ръководеният от зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев застрахователен надзор е представил стратегия за развитие на пазара на браншовата асоциация в сектора и други заинтересувани лица на среща в четвъртък. Това става ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор днес.

Проектопрограмата се казва "Предизвикателства и перспективи, свързани с регулирането и надзора на застрахователния пазар и пазара по доброволно здравно осигуряване" и основен акцент в нея е формиращата значителна част от бизнеса на компаниите в сектора - застраховка "Гражданска отговорност". В проекта са начертани основни насоки за преодоляване на проблемите, свързани с ниския обхват на застраховките, закъсненията в отчитането на полиците, повишаването качеството на данните, адекватността на премиите по застраховката на поетите рискове и достатъчността на техническите резерви.

Такева предупреди за нови учителски протести

в. Новинар

Нови учителски стачки може да залеят страната. Това стана ясно вчера, след като синдикатите и работодателските организации в сферата на средното образование поискаха допълнително 156 милиона лева за сектора. Работническите и работодателските организации се обявиха против заложените в проектобюджета за следващата година средства за образование, тъй като били твърде недостатъчни.

По думите на шефа на независимия учителски синдикат Янка Такева с предвидените 2,9% от БВП няма да могат да покрият задължителните забавачки за 5-годишните, както и целодневното обучение на първокласниците. За предучилищните групи има недостиг от 21 милиона лева, а за първолаците той възлиза на 5 милиона лева, добави Такева.

Социалните партньори възроптаха срещу това, че някои сфери получават допълнително средства с новия бюджет за сметка на образованието. Такива по думите на Такева били социалното министерство и МВР.

Годишно 15 000 шофьорски книжки се купуват "на черно"

в. Новинар

Годишно между 10 000 и 15 000 шофьорски книжки се продават на черно от общо издадени 70 000 свидетелства, съобщи транспортният министър Александър Цветков. От началото на октомври влязоха в сила промените в Закона за движение по пътищата и задължителното заснемане на теоретичните и практически изпити на кандидат-шофьорите. Това ще спре "черния пазар" в сектора, смята Цветков. Според него хората с "купени" книжки са потенциални убийци на пътя.

"Брикел" сама избрала да затвори до края на 2011 г.

в. Сега

"Брикел" сами са си избрали вариант фабриката да затвори до края на 2011 г. Това заяви вчера екоминистър Нона Караджова, която показа декларация от ръководството на дружеството в този смисъл.

Документът е подписан от Кънчо Филипов, който по време на затварянето на преговорна глава "Екология" през април 2004 г. бе директор на все още държавното тогава дружество. Няколко месеца по-късно фабриката за брикети бе приватизирана от Христо Ковачки, а Филипов остана директор, а по-късно стана и ръководител на партията на Ковачки "Лидер".

Свързват Силистра и София с евротрасе

в. Стандарт

Започна основният ремонт на единствения път, който свързва община Ситово и град Дулово. Трасето е един от основните транспортни коридори на територията на област Силистра и цялостният ремонт ще направи възможна комфортна и безопасна връзката с Русе и столицата. Възложител е Агенция "Пътна инфраструктура". Рехабилитацията се финансира с 6,8 млн. лв. по ОПРР, като заедно с националното съфинансиране общата стойност на проекта е 8,09 млн. лв. За изпълнител е избрана варненската фирма "Инжстрой инженеринг" ЕООД. Ремонтните работи трябва да приключат за 4 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
fallback