fallback

Преглед на печата за 1 октомври

08:03 | 01.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Прокуратурата ще повдигне обвинение срещу Симеон Дянков в. Сега

Прокуратурата ще повдигне обвинение за разгласяване на секретна информация на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Това научи "Сега" от висши магистрати, запознати с разследването. Това ще е вторият обвиняем действащ министър от кабинета на Бойко Борисов. Първият - Божидар Нанев, подаде оставка като здравен министър, след като бе подведен под наказателна отговорност.

Вицепремиерът се опитал да прикрие гафа с издаването на държавна тайна, като прокара решение за разсекретяване на споразумението между БНБ и кабинета в отсъствието на премиера

Приходите на общините драстично намаляват в. Сега

С изключение на местните такси всички останали приходи на общините са паднали рязко през 2009 г. След 5 години непрекъснат ръст собствените приходи на общините са намалели с 15%, показва анализ на Българската агенция за кредитен рейтинг.

Собствените приходи м.г. са паднали до 1.5 млрд. лв. Например приходите от местни данъци през миналата година са намалели със 17% до малко над 538 млн. лв. Местните власти вече не могат да разчитат и на сериозни приходи от приватизация на общинска собственост. Заради замрелия имотен пазар през 2009 г. постъпленията от такива продажби са били малко над 137 млн. лв., което е с 56% по-малко от предходната година. Тази тенденция обаче е започнала доста по-рано, тъй като и през 2008 г. приходите също са намалели с 35% спрямо 2007 г.

Етичната комисия на НС: Председателят Цачева трябва сама да се глоби в. Сега

Ако някой може да санкционира председателя на парламента за заради системно връщане на депутатски въпроси към министри, това е самата Цецка Цачева - това каза след заседанието на комисията за борба с корупция и конфликт на интереси и парламентарна етика председателят й Валентин Николов от „Атака"

Депутатите от ПГ на Коалиция за България, които подадоха сигнал срещу председателя на парламента Цецка Цачева, заради системно връщане на въпроси без отговор, ще бъдат изслушани на заседание на парламентарната комисия. По време на заседанието - е направено предложение от Бойко Великов да бъде изслушана и Цачева или тя да предостави писмено становище по случая. Това предложение обаче е било отхвърлено.

Данъчни снимат палати от небето в. Стандарт

Данъчните полетяха с хеликоптер, за да видят палатите в столичните квартали Драгалевци, Симеоново, Панчарево и Княжево. Те са наели машината от правителствения Авиоотряд 28. Бирниците заснели дворци за поне 3-4 млн. евро.

Имения с фонтани, кръгла алея около тях и къщи като Белия дом открили данъчните в столичните баровски квартали. Още преди година ревизори на НАП започнаха проверки на скъпите имоти в Драгалевци, Симеоново, Панчарево и Княжево. Често обаче те са скрити зад високи огради. Затова данъчните започнаха да картографират имотите от въздуха с помощта на хеликоптер.

Пуснаха горещ телефон за превозвачите ни в Гърция в. Стандарт

Горещ телефон в автомобилната администрация на Министерството на транспорта ще приема сигнали на родни превозвачи, които имат проблем с пътуването си в Гърция. Това съобщи в Пловдив министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Линията вече е активна, а пускането й е свързано със зачестилите нападения над наши шофьори в южната ни съседка. Под тепетата министър Цветков се срещна с тримата служители на пловдивската фирма „ПИМК” ООД, който бяха бити, а камионите им изпотрошени преди няколко дни близо до гръцкия град Тива. Пред шофьорите той заяви, че това което се случва е много сериозно, затова ще настоява пред гръцкия посланик у нас за незабавно разрешаване на проблема.

Германският бизнес с траен интерес за инвестиции у нас в. Новинар

Германския бизнес има траен интерес за инвестиции у нас. Това заяви вчера проф. Клаус Манголд, който е шеф на източната комисия на германската икономика. Той беше награден от държавния глава Георги Първанов с почетен знак и орден „Мадарски конник”. "Мислим за нови сфери на присъствие на германския бизнес. Общо е мнението, че има много по-голям потенциал за присъствие в сферата на инфраструктурата, енергийната сфера, строителството на АЕЦ "Белене", селското стопанство", обясни пък от своя страна Първанов.

Той подчерта, че икономическите отношения с Германия бележат възходяща тенденция и че днес те са важен търговски партньор на България. През 2008 г. двустранният стокообмен надхвърля 4 млрд. евро, а за последните 10 години инвестициите от ФРГ са над 2,5 млрд. евро. Президентът изрази надеждата си, че Федералната република ще успее в кратък срок да ратифицира подписаната тази година в Берлин нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане.

Дянков горд с бюджет 2011 в. Новинар

Проектобюджетът за 2011 година беше определен от финансовия министър Симеон Дянков като голям успех. Той беше приет на заседание на Министерския съвет. Вицепремиерът мотивира гордостта с факта, че в проекта не се предвижда намаляването на заплати и пенсии, както и факта, че от 2011 година страната ни ще е с най-ниската данъчна тежест в ЕС.

Започва закриване и на съдилища в. Дневник

Подобно на здравеопазването съдебната система се готви за преструктуриране и започна дискусия за закриване на съдилища в малките градове. Магистрати от цялата страна се събраха, за да решат как ще се определи кои са най-ненатоварените и какви мерки да се вземат, за да се справят с поставената от правителството цел за програмно бюджетиране, което означава пари срещу работа.

Да се изчисли натовареността на съдебната система и да се управлява според този анализ е записано в неотложните мерки на кабинета за реформи, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 24.08.22 г.
fallback