fallback

ЕК иска България да либерализира достъпа до пазара на услуги на летище София

Според ЕК сега има налагане на прекомерни условия за одобряване на доставчиците на услуги на летището

15:21 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) отправи искане към България за осигуряване на недискриминационен достъп до пазара на наземни услуги на летище София за доставчиците на съответните услуги, се казва в съобщение на ЕК.

Комисията смята, че страната ни не изпълнява задълженията си по силата на Директива 96/67/ЕС, отнасяща се за летища с годишен пътникопоток над 2 млн. души (или годишен товарооборот над 50 000 т), съгласно която на всеки желаещ доставчик на услуги трябва да се предостави възможност да участва в конкурсна процедура за предоставяне на наземни услуги като обработка на багаж, кетъринг, обслужване с горива и масла и превозване на пътници до самолета.

По-конкретно, причината за отправянето на официалното искане е: налагане на прекомерни условия за одобряване на доставчиците на услуги; поддържане на летище София на ситуация на монопол; неспособност да организира подходящи процедури за подбор след решението си да ограничи броя на доставчиците на услуги на летището.

От ЕК посочват, че целта е въздушните превозвачи да разполагат с най-конкурентоспособните наземни услуги и да не се завишават таксите за авиокомпаниите, което косвено е в полза и на пътниците. Същевременно обаче при четири категории услуги - багаж, перонно обслужване, товари и пощенски пратки, горива и масла - държавите членки имат възможност да ограничат броя на доставчиците най-малко до двама, допълват от ЕК.

От комисията предупреждават, че ако в срок от два месеца България не се съобрази с искането, то случаят може да бъде отнесен до Съда на Европейския съюз в Страсбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 06.09.22 г.
fallback