fallback

Т. Дончев: Държавата трябва да преотстъпи приходи на общините

Общините извършват две трети от услугите, което не личи от приходната им база, посочи министърът

12:29 | 30.09.10 г.

Общините да се подпомогнат финансово, тъй като те извършват две трети от услугите, което не личи от приходната им база. За целта държавата трябва да преотстъпи на общините приходи от данъци. Това каза днес Томислав Дончев, министърът по управление на европейските фондове, при откриването на дискусията "България преди местни избори 2011: ускорени реформи на местно и регионално ниво", предаде БТА.

„Ние сме за засилване на управлението на местната власт и създаване на второ ниво на местно самоуправление и засилване на самостоятелността на общините", каза при откриването на форума Найден Зеленогорски, председател на УС на Асоциацията на българските градове и райони. Според него са необходими промени в конституцията и законите за децентрализация. Той поиска европейски тип система за местни данъци и да се намали държавната намеса при съставянето на общинските бюджети.

Правителството повиши възможностите за използване на европейските фондове за инфраструктура. Сега е необходима държавна подкрепа за изпълнението на общинските проекти за усвояване на еврофондовете, посочи Зеленогорски. Той поиска от държавата по-облекчен режим да прехвърля на общините обекти, от които няма нужда.

„Целта ни е да имаме къса връзка между тези, които плащат данъците и получават услугите, осигурявани от администрацията на централно или местно ниво“, е позицията на финановия министър Симеон Дянков.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че правителството има волята и готовността да предостави възможности на местните власти и на дясното управление и на децентрализацията на властта няма алтернатива.

Децентрализацията на местната власт ще се извършва на малки стъпки, смята пък Мартин Димитров, председател на СДС. Независимите общини трябва да имат повече самостоятелни приходи, за да може да оказват по-добри услуги на гражданите, каза още лидерът на СДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback