fallback

Парламентът прие отчета за дейността на НЗОК за 2009 г.

Институцията е подобрила сътрудничеството си с други министерства

11:59 | 30.09.10 г.

Парламентът прие отчет за дейността на НЗОК за 2009 г. с 85 гласа "за", 13 "против" и 15 "въздържал се", съобщи БТА. От касата отчитат, че болниците са започнали да работят на пълен работен ден с лекарите за дейности по клинични пътеки и така е преустановено движението на специалистите между различни лечебни заведения.

По този начин на пациентите се гарантира присъствие на лекар специалист и качествено наблюдение през целия период на оказване на помощта.

От друга страна мярката е преустановила практиката едни и същи лекари да работят едновременно в няколко болнични и извънболнични лечебни заведения. По изключение, с мотивирано предложение на директора на районната каса, директорът на НЗОК разрешаваше сключване на трети договор, само в случаите на недостиг на специалисти в даден район.

От НЗОК отчитат и подобряването на сътрудничеството с министерствата на здравеопазването, на финансите и на социалната политика, както и с НОИ, НАП, НСИ.

През последното тримесечие на 2009 г. не е установен нито един случай на неспазване на критериите за дехоспитализация, а от септември 2009 г. не е констатиран нито един случай на неспазен минимален болничен престой.

При финансовите проверки често нарушение е установяване на заплащане или доплащане за дейности, които всъщност се заплащат напълно от НЗОК - при 19.3 на сто от проверените болници. Такива примери са плащане за извършена процедура по време на болничен престой, заплащане за лабораторни кръвни изследвания, използване на лични лекарствени средства на пациенти. При 18.1 на сто от проверени болници е установено неоснователна заплатена потребителска такса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
fallback