fallback

Отчетът за дейността на НЗОК за 2009 г. влиза в парламента

През 2009 г. контролните органи на касата са извършили 385 проверки

09:55 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Депутатите ще започнат работа с разглеждане на проект за решение по отчета за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2009 г. В него се посочва, че за периода януари-декември 2009 г. контролните органи на Националната здравноосигурителна каса са извършили 385 проверки, от които 177 финансови, 178 медицински и 30 проверки по жалби, съобщава Dnes.bg.

През първата половина на миналата година най-голям процент от нарушенията е установен за неспазени индикации за хоспитализация. След август 2009 г. на първа позиция излиза неспазването на диагностично-лечебния алгоритъм. С констатирани нарушения са завършили 1597 от проверките на аптеки – 54% от всички извършени, а 214 са приключили с установени суми за възстановяване.

В документа се отчита повишената информираност на гражданите за процесите в системата на здравното осигуряване. Съгласно правилата лечебните заведения за болнична помощ през 2009 г. са работели на пълен работен ден с лекарите за дейности по клинични пътеки.

Мярката е спомогнала за по-добър достъп на задължително здравноосигурените лица. Преустановяването на движението на специалистите между различни лечебни заведения е гарантирало присъствието на лекар специалист и качествено наблюдение през целия период на оказване на помощта в лечебното заведение.

От друга страна, мярката преустанови практиката едни и същи лекари да работят едновременно в няколко болнични и извънболнични лечебни заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 05.09.22 г.
fallback