fallback

Запазва се интересът на големите строители към специализирани камиони

Около една шеста от строителните фирми възнамеряват да закупят специализирана транспортна техника през следващата година, сочи проучване

15:34 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Големите строители в България купуват специализирани камиони и техника въпреки кризата, показа проучване на Волво България, проведено сред компаниите в бранша. Именно фирмите, ангажирани в по-крупни инфраструктурни проекти, са инвестирали в техника през последната година и (или) планират да обновят автопарка си и през следващите 12 месеца.

Над 55% от анкетираните строителни фирми заявяват, че имат нужда от нови машини, но все още изпитват затруднения заради финансовата криза. Една шеста обаче са категорични, че са готови на тази стъпка.

Проучването показва същевременно, че голямата част от фирмите - около 60%, избират техника „втора ръка”. Средната възраст на автопарка на близо две трети от строителните компании, участвали в проучването, е над 5 години.

Кризата е направила всички фирми по-взискателни при покупки, като водещи при избора са техническите данни и възможности на автомобилите, както и сервизното обслужване, според проучването. Изненадващо, критерият за по-ниска цена е едва на пето място като мотивационен фактор за цялостната оценка при покупка на специализирана транспортна техника, но всички компании продължават да търсят гъвкави решения за финансиране.

Наблюденията на Волво България сочат, че през следващата година може да се очаква постепенно раздвижване на пазара в строителния сектор и съответно в търсенето на подходяща транспортна техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 02.09.22 г.
fallback