fallback

Преглед на печата за 28 септември

08:09 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Софийският университет може да излезе в принудителна ваканция

в. Дневник

Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) може да излезе в принудителна ваканция през януари. Основната причина според ръководството му е намалената от средата на годината с 20% държавна субсидия.

По същата причина от Националната академия за театрално и филмово изкуство вече обявиха, че ще спрат занятията през декември и януари. Според председателя на съвета на ректорите и ръководител на УНСС проф. Борислав Борисов Националната художествена академия и Националната музикална академия също ще излязат в принудителна ваканция.

Пациенти оспорват здравната реформа в съда

в. Сега

Пациенти оспорват в съда създаването на националната здравна карта, от която ще зависи кои болници ще имат право да получават пари от здравната каса и за какво.

Във Върховния административен съд е внесена жалба от Федерация "Български пациентски форум", съобщиха вчера от организацията. С нея се оспорват 11 заповеди на министъра на здравеопазването, с които са определени т. нар. областни комисии, които ще изработят областните здравни карти, на чиято основа пък Министерският съвет трябва да утвърди националната здравна карта.

"Уралските авиолинии" започват да летят от Екатеринбург до София

в. Дневник

Руската авиокомпания "Уралски авиолинии" пуска чартърни полети от Екатеринбург до София и обратно от октомври, съобщиха от дружеството. Цената на двупосочен билет между двата града за периода от 1 октомври до 8 октомври е 874.41 лв., показва справка на сайта на компанията, където вече се предлагат полети. Превозвачът, който досега изпълняваше само чартърни полети до Бургас и Варна, ще лети до София всеки петък през зимния сезон.

"Бойкометър" следи онлайн обещанията на властта

в. Новинар

Сайт ще следи дали се изпълняват обещанията, дадени от политиците. Да се спре „говоренето на ишлеме”, това е основната цел на politikat.net, обясни вчера един от неговите създатели Константин Павлов. Така блогърите се надяват политиците да станат по-предпазливи в своите изказвания. Освен разделите „Истинометър” и „Ветропоказател” ще има и отделен раздел, посветен на премиера Бойко Борисов и неговите изказвания, който ще носи името „Бойкометър”.

Правят ток от тръстика

в. Стандарт

Енергия от тръстика и папур може да се прави от Драгоманското блато. Палетите от блатната растителност са четири пъти по-ефективни от дървените. От Драгоманското блато могат да се произведат общо 150 тона палети. Къща от 100 кв.м може да се отоплява за 5-10 лв. на ден в зависимост от изолацията и температурите навън, казаха от асоциация "Балкани". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 08.09.22 г.
fallback