fallback

Китай заяви инвестиционен интерес към ядрената ни енергетика

Възможно е споразумение за инвестиции в летищата и пристанищата ни, които за Китай са стратегически вход към Европа

13:05 | 24.09.10 г. 2

Голям инвестиционен интерес за Китай представляват атомните електроцентрали в България. Това стана ясно днес след срещата на българския министър-председател Бойко Борисов с китайския му колега Уън Дзябао в централата на ООН в Ню Йорк, съобщи БТА.

По думите на китайския министър-председател неговото правителство насърчава китайските фирми да инвестират в България. А според премиера Борисов основният проблем с инвестирането в АЕЦ у нас е в това, че договорите са сключени и технологиите са избрани преди неговото управление.

"Твърде вероятно е двете страни да се споразумеят и за инвестиции в пристанищата и летищата ни, както и в контейнерни терминали", е заявил Борисов. По думите му Китай може да ползва българските пристанища като вход към Европа.

Според него китайският премиер осъзнава стратегическото значение на България с нейните пристанища, инфраструктурни проекти, технологични паркове, култура и туризъм.

Подготвя се посещение на Борисов в Китай, по време на което ще бъдат подписани документи за бъдещи китайски инвестиции в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 03.09.22 г.
fallback