fallback

Великобритания се изплаши от планове на България да даде паспорти на граждани извън ЕС

Опасенията са, че след 2013 българите, както и тези, които наскоро са получили български паспорти, свободно ще могат да пътуват и работят в чужбина

10:42 | 24.09.10 г. 5

България има планове да даде паспорти на над 500 хиляди граждани, които не са част от ЕС, давайки им по този начин индиректни дългосрочни права да живеят и работят във Великобритания, пише днес британското издание Daily Mail.

Министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, наскоро заяви, че новите европейски граждани, понастоящем живеещи в Украйна и Молдова, ще са свободни да се преселят в България. Но това автоматично ще им позволи да се установят и в други държави, членки на ЕС, включително и във Великобритания, заключава британската медия.

Само за миналата година България е издала близо 80 хиляди нови паспорта на хора, които могат да предявят претенции за български произход, но живеещи в други страни.

Сега Великобритания стриктно контролира броя на гражданите от България и Румъния, които имат право да работят на Острова. Към днешна дата не повече от 25 хил. нискоквалифицирани работници могат да работят в земеделието и хранителната индустрия във Великобритания.

След 2013 г. българите ще имат същите права на свободно движение, подобно на останалите членове на ЕС. Това означава 500 хиляди имигранти, които ще имат легални паспорти, за да пътуват и работят във Великобритания. Същите документи ще бъдат предоставени и на гражданите на Унгария и Румъния, е другото опасение на британските власти, допълва изданието.

Ако значителен брой нови граждани, членове на ЕС, придобият правото да пътуват до Великобритания, управляващите там няма да успеят да спазят обещанието си за намаляване на миграцията към Острова. Опасенията на британските власти са, че пристигащите всяка година ще нараснат до десетки хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
fallback