fallback

Дават 650 млн. лв. за пътна инфраструктура до 2014 г.

Амбицията на правителството е до края на мандата да има три готови от общо планирани седем магистрали

14:43 | 23.09.10 г.

Пътната инфраструктура ще бъде приоритет в бюджета през следващите три години, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на Третата национална конференция за пътищата. Това става ясно от съобщение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

До 2014 г. за подобряване на първо-, второ- и третокласната пътна мрежа страната ни ще разполага с ресурс от 600-650 млн. лева. По държавните инвестиционни заеми правителството ще разчита на около 200-230 млн. лева на година. Така ще бъдат изпълнени пътните проекти по програмата "Транзитни пътища 5" и програмата, финансирана от Световната банка.

За програмния период 2014-2020 г. България води преговори с ЕК за още 4 млрд. евро по оперативната програма "Транспорт" и още 1 млрд. евро по оперативната програма "Регионално развитие".

До края на септември работната група по проекта за строителството на пътя Калотина-София ще е готова с плановете за действие по него. Проектът е на стойност 400 млн.евро, а изграждането на този път ще позиционира страната като кръстопът на региона, твърди министър Плевнелиев.

Министърът припомни, че в момента се работи по 167 километра магистрали, колкото са били построени през последните 20 години.

По думите на строителния министър амбицията на правителството е до края на мандата да има три готови от общо планирани седем магистрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
fallback