fallback

Преглед на печата за 23 септември

08:00 | 23.09.10 г.

"Химимпорт" се прицели в бизнеса с горива на дребно в. Дневник

Един от най-големите холдинги в България - търгуваният на борсата "Химимпорт", ще се опита да пробие в сектора за продажби на горива на дребно. "Химимпорт Петрол", което е част от "Проучване и добив на нефт и газ" (част от групата), разработва верига бензиностанции под марката "Химойл" като към момента има четири обекта - по един в София и Варна и два в Добрич. Това научи "Дневник" от свои източници на пазара.

Засега от компанията не са посочили официални намерения, но според източниците проектът предвижда първоначално веригата да се позиционира като регионален играч в Североизточна България, където е съсредоточена и немалко от дейността на основния холдинг и свързаните с него лица.

Резултатите от проверката на Евростат в НСИ ясни по Коледа в. Новинар

Отложената от пролетта проверка на Евростат в Националния статистически институт (НСИ) се е състояла миналата седмица, но резултатите от нея се очакват в края на годината. Това съобщи председателят на НСИ Мариана Коцева пред БНТ. Инспекцията трябваше да се състои през март, но беше отложена заради кризата в Гърция. През юни обаче еврокомисарят Оли Рен посочи България като първата страна, която ще бъде проверена от Евростат заради съмнения в статистиката, предизвикани от актуализацията на бюджета и данните за дефицита.

Безпаричието праща няколко университета в дълга ваканция в. Сега

Орязването на бюджетите на университетите с 20% ще постави на карта първия семестър в част от висшите училища и ще доведе до дълги зимни ваканции. Училища по изкуствата вече обявиха, че ще затворят още през декември. Пред безпрецедентна ситуация е и Софийският университет, който ще започне годината без одобрен график на семестрите и яснота докога ще се учи, показа проверка на "Сега". На 21 ноември ще приключи първият семестър в НАТФИЗ. Академията ще затвори до 14 февруари.

Пред принудителна ваканция е и Националната художествена академия. Заради липсата на пари университетите вече обявиха и че няма да могат да дават стипендии за успех на студентите.

Само търговците ще получат обезщетение за високите цени от 2007 г. в. Сега

Граждани и търговци могат да търсят обезщетения от производителите заради рекордното повишение на цените на стоки и услуги през 2007 г. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пред "Сега". Възможността се откри, след като ВАС окончателно потвърди картелите при застрахователни компании, производители на млека, сирена, олио и хляб. Реално обаче само големите търговци с изрядна документация имат шансове да получат нещо. За гражданите остава възможността да търсят правата си чрез асоциациите за защита на потребителите. За целта трябва да се водят дела.

Въпреки кризата депутатите ще похарчат милиони за представителни разходи в. Сега

Скромни се оказаха усилията на парламента да намали разходите за издръжка на институцията. Заплатите на депутатите бяха замразени, но парите за представителни нужди си останаха непокътнати, показва проверка на "Сега". За т.г. те са повече от 4 млн. лв., се разбира от отговор на администрацията в НС. Само за периода юли-септември по това перо са били изхарчени 348 960 лв. месечно, въпреки че август е отпускарски. Така всеки депутат е разполагал с по 1500 лв. над заплатата си за сътрудници, телефон, цветя и кафета.

Изплуваме с Прада в. Стандарт

Хвани се за "Прада", за да изплуваш от кризата. Това се оказа рецептата за оцеляване на родните шивачи. Поръчки от западните модни гиганти съживиха бранша у нас. 90% от облеклата и платовете, които произвеждат българските компании, се изнасят зад граница. Това сочат данните на гилдията. Най-много от ушитите дрехи у нас се поръчват и продават в Италия, Германия и Гърция. Благодарение на поръчките на "Прада", "Бос", "Мекс" и "МаксМара" шивачите не само са прескочили кризата, но са и една стъпка напред. Вече има глад за 30 000 работници. В момента има повече работа от когато и да е било, коментира пред "Стандарт" Делян Делчев, един от най-големите производители на конфекция в града.

Скъпото злато опразни магазините в. Стандарт

Златарските магазини опустяха. Причината е скъпият благороден метал. Вчера цената му заби пореден рекорд и мина 1290 долара за тройунция на международните борси. Многобройните ателиета в Пловдив на ул. "Отец Паисий" вчера отвориха врати въпреки официалния почивен ден. Почти никой обаче не прекрачваше прага им, за да купува. Причината е, че грам злато вече се продава над 50 лв. Същата е и цената в София. Единствено стари модели бижута могат да се намерят за 40-45 лв. за грам. Новите модели и особено тези, които идват от Италия, дори се продават по 60 лв. за грам. Отделно се калкулират камъните по накитите. Бижутата от Турция и арабските страни пък вървят твърдо по 50 лв. грама. След пазарлък търговците в Пловдив са склонни да смъкнат до 45 лв., но пък поставят условие избраното бижу да не е по-леко от пет грама. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 03.09.22 г.
fallback