fallback

Преглед на печата за 22 септември

09:02 | 22.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Емигрантските пари се оказаха повече от усвоените средства от еврофондовете

в. Дневник

Парите, които българските емигранти изпращат на своите роднини по време на кризата, са повече от усвоените средства от европейските фондове. През 2009 г. паричните трансфери от чужбина са около 1.2 млрд. евро, което е с 15% по-малко спрямо 2008 г. Това показва изследване на института "Отворено общество" за тенденциите в трансграничната миграция и ефектите за България.

Постоянно живеещите българи в чужбина пращат около 600-700 млн. евро годишно, като сумата се запазва през годините. Поради това тези финансови потоци продължават да оказват стабилизиращо влияние върху макроикономиката и домакинските бюджети, каза икономистът Георги Ангелов.

Семействата на емигрантите изразходват спестяванията им за храна, сметки, медицинско обслужване и образование. Тези трансфери са "мощни компесаторни механизми за намаляващите чуждестранни инвестиции в условията на икономическа рецесия, но те не са лекарството, което би заменило реформите, финансовата дисциплина и енергичния растеж", посочват авторите на изследването.

В края на миналата седмица от Инситута за пазарна икономика съобщиха, че българските емигранти са превели 700 млн. евро от средата на 2009 г. до средата на 2010 г., което е 30 на сто по-малко спрямо година по-рано.

Данните на Евростат показват, че България е на второ място по парични трансфери от чужбина в Европейския съюз. Единствено в Румъния тези потоци са по-голям дял от БВП. "В останалите страни от ЕС емигрантските пари не са съществено перо в платежния баланс", каза Ангелов.

Изследването на "Отворено общество" показва, че очакванията, че кризата ще върне емигрантите в България, не се потвърждават от статистическите данни. "Дори засегнатите от кризата емигранти продължават да стоят в чужбина, тъй като не очакват да намерят по-добри перспективи у нас", се посочва в изводите на проучването.

Нова комисия ще следи за лекарствената политика в. Новинар

Нова комисия ще следи за цялата лекарствена политика, ще определя кои лекарства ще се плащат от здравната каса и държавата и на какви цени. Това е записано в проектопромени на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването. Новият орган ще бъде под шапката на Министерския съвет. Институциите, които в момента отговарят за лекарствената политика, ще бъдат закрити след създаването на новата комисия.

Институцията ще издава разрешения за производство на лекарства, внос, търговия с медикаменти и провеждане на клинични изпитвания на лекарствени продукти. Комисията ще оценява качеството, ефективността и безопасността на лекарствените продукти, свързани с пускането им на пазара. Инвестиционните проекти за строителство или преустройство на обекти, свързани с производството на лекарствени продукти, ще бъдат съгласувани с комисията.

И през 2011 г. работодателите ще плащат 70% от болничните в. Сега

Работодателите ще плащат и през 2011 г. първите три дни от болничните, сочи проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина. През това време болните работници ще получават 70% от полагаемата им се заплата.

До юли тази година бизнесът поемаше само първия ден от болничния, а НОИ - следващите. Промяната беше прокарана от кабинета като временна антикризисна мярка, а обещанието беше да действа само до края на 2010 г.

С мярката се предвиждаше до края на годината да бъдат спестени 50 млн. лв. от бюджета на НОИ. За догодина са планирани 286.5 млн. лв. за обезщетения за болнични, което е с 18.9% по-малко от плана за 2010 г. заради ефекта от променения режим на плащанията от средата на т.г.

Софиянец само срещу имот в. Стандарт

Софиянец вече се става само срещу нотариален акт. Мераклиите за адрес в столицата трябва да покажат, че имат собствен имот. Ако пък живеят под наем и искат да се регистрират, трябва да отведат в общината и хазяйката. Тя е задължена да обяви наемателите си и декларира доходите си от рентата.

Досега адресът се сменяше само срещу лична карта. Това обаче беше вратичка за безброй далавери на пришълците. Има случаи на десетки регистрирани на едно място. Общинарите в Пловдив били шокирани, като преброили 800 роми под един покрив.

Засега изискването важи само за София. Скоро обаче ще обхване и цялата страна, разкриха от строителното министерство.

Глоба, ако пушиш нелегална цигара

в. Стандарт

Солени глоби да отнасят не само продавачите на нелегални цигари, но и онези, които пушат папироси без бандерол. Това е най-новата идея на митниците за борба с контрабандата. "В някои страни дори притежаването на цигари без бандерол е наказуемо. В тази посока трябва да бъдат променени нещата", каза шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пред Нова тв.

Според него е нужно да се засили контролът върху нелегалните цигари вътре в страната, а сега действията на агенцията и на другите институции не са достатъчно ефективни. Трябват промени в законодателството, защото няма сериозни наказания, допълни Танов. Китайска техника може да бори контрабандата. Проучва се възможността за купуване на скенери от Китай или САЩ, с които да бъдат оборудвани митническите пунктове, научи "Стандарт".

Лотар Матеус е новият треньор на националите

в. Сега

Лотар Матеус бе назначен за селекционер на България, съобщи президентът на БФС Борислав Михайлов след днешното заседание на Изпълкома.

Договорът на немския специалист е за две години с опция за продължаването му с оглед на постигнатите резултати. С мотива, че БФС се самофинансира и в същото време гарантира заплатата на Матеус, президентът на централата ни не пожела да оповести финансовите параметри по сделката с новия треньор. Лотар Матеус ще живее в България по време на своя двегодишен договор.

"Не беше лесно да се намери треньор за толкова кратко време и се радвам, че успяхме, надявам се всички, и вие, да го подкрепяте", заяви Михайлов. Той също така потвърди, че оставката на шефа на съдиите Костадин Костадинов не е приета. Той е уведомен, че трябва да налага по-голям контрол както върху съдиите, така и върху съдийските наблюдатели.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 02.09.22 г.
fallback