fallback

Възможно е да се запази възрастта на пенсиониране за І и ІІ категория труд

Продължават да се търсят механизми за повишаване събираемостта на социално-осигурителните вноски

18:12 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е запазване на сегашната възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд, като същевременно се увеличават постепенно с по една точка условията за пенсиониране – като сбор от възраст и общ стаж (с превръщане на категорийния стаж). Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Оттам веднага уточниха, че това е само възможен вариант на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който подлежи на сериозен анализ и дискусии между социалните партньори и правителството.

В тази връзка се създава работна група с участието на представители на МТСП, депутати от ГЕРБ, синдикатите и НОИ за обсъждане и на други варианти за промени в условията за пенсиониране на категорийните работници, т.е. на лицата, работещи по условията на първа и втора категория труд, за които съгласно проекта на КСО се удължава преходния период до 31 декември 2012 г.

Между първо и второ четене на законопроекта в парламента ще бъдат направени окончателните разпоредби, които касаят новите условия за пенсиониране, за работещите при първа и втора категория труд, уточняват от МТСП.

От ведомството посочват още, че продължават да се търсят механизми за повишаване събираемостта на социално-осигурителните вноски и за усъвършенстване на механизмите по контрола върху осигурителите и осигурените лица по спазване на осигурителното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 04.09.22 г.
fallback