fallback

ВАС потвърди решение на КЗК за картел на пазара на пилешко и яйца

Така остава в сила наложената от КЗК на 24 предприятия глоба от общо 293 хил. лева

15:11 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли 2008 г., с което беше наложена санкция от общо 293 хил. лв. на 24 предприятия, производители на яйца и пилешко месо, за нарушения по закона Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващи се в съгласувано определяне на цени или други търговски условия, съобщиха от комисията.

Извършеното тогава проучване на КЗК установи, че в периода 2002–2007 г. Съюзът на птицевъдите в България е организирал срещи между членовете си – производители на яйца и пилешко месо - с цел координиране и съгласуване на ценовото им поведение.

Производителите на яйца са съгласували едновременно цените и обема на своето производството. Повишаването на цената на яйцата през месеците юни-август на 2007 г. е толкова драстично, че надминава средноевропейските цени, беше заключението на КЗК.

Освен това, в периода 2002-2007 г. на свои срещи производителите на пилешко месо регулярно са обменяли чувствителна търговска информация с цел поддържане на определени ценови равнища, се казваше в решението на КЗК за налагане на санкции.

В своето решение сега ВАС потвърждава констатираното от КЗК нарушение от страна на ответните дружества.

Съдът подчертава, че за осъществяването на посоченото нарушение на ЗЗК е достатъчно да е налице обща воля и цел за определяне на цени, а също и че волеизявленията на независими предприятия, преки конкуренти на съответния пазар, може да доведат до недопустимо координиране на стопанското им поведение, т.е. до наличие на забранено споразумение между тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
fallback