fallback

Ройтерс: Лошо образованата работна сила в България спира инвеститорите

Въпреки обещанията си правителството не е направило почти нищо за реформиране на остарялата образователна система, пише в анализ на агенцията

17:24 | 20.09.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

България трябва да промени остарялата си образователна система, за да разреши хроничния си недостиг на квалифицирани работници, който възпира чуждестранните инвеститори и пречи на възстановяването на икономиката, пише в анализ на Ройтерс за образованието в страната ни.

Агенцията припомня, че страната ни има и най-ниска производителност на труда в ЕС. Така за чуждестранните инвеститори разходите за „внос“ на необходимите квалифицирани служители може да се окажат отблъскващ фактор, който да надделее над предимството на ниските данъци и разходи за труд като цяло.

Едно от обещанията на сегашното правителство беше да превърне образованието в един от основните си приоритети, но малко повече от година след идването му на власт почти нищо не е направено на практика и фокусът е върху съкращенията на разходите, пише Ройтерс.

„Ако усилията на правителството не се фокусират върху образованието, информационните технологии и иновациите (...) нямаме шанс да настигнем страните от Централна Европа през следващите 30 години“, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Досега през тази година субсидиите за университетски проучвания и развитие са намалели със 70% спрямо година по-рано. Глобалната програма за оценка на подготовката на студентите PISA за България е отчела значително понижение. Страната ни изостава силно не само спрямо развитите страни, но и сред съседните, се посочва в анализа.

Компаниите се оплакват от качеството на образованието, получено в българските училища и университети, посочвайки, че учебната програма е остаряла и не подготвя студентите за изискванията на работодателите.

„Има хора, които учат роботика (...) на които никога не е показвано как изглежда един робот“, посочва Мария Темелкова от българското подразделение на компанията за набиране на служители Manpower.

Трудно е да се намерят и служители с необходимото ниво на познание на чужди езици за аутсорсинг центровете, чийто брой расте бързо, казва тя. Обучението по чужди езици е фокусирано върху теорията, така че дори завършилите университет не могат да говорят гладко, допълва Темелкова.

Неадекватно образованата работна сила е петият по степен проблемен фактор за правене на бизнес в България, според доклад на Световния икономически форум. За сравнение Румъния и Сърбия имат по-високо класиране по този показател.

Изданието посочва, че младежите в България избягват позициите, свързани с по-тежка работа, и кандидат-студентите се насочват масово към специалности като бизнес администрация, икономика и социални науки, които се разглеждат като предпоставка за просперитет на ръководни позиции.

Така страната остава точно без типа работници, необходими за да се възползва от ниските разходи за труд. През 2009 е имало над 16 хил. човека, завършили икономика и бизнес администрация, спрямо 6365 човека, завършили технически специалности.

„През годините на комунизма беше ясно, че няма нищо лошо в това да си стругар. Сега всички искат да са шефове“, коментира Борислав Стефанов, директор на Българската агенция за инвестиции.

Конкуренцията между университетите изчезна, тъй като учебните институции се стремят само към по-големи държавни субсидии, които се изчисляват на база броя на студентите.

Министърът на образованието Сергей Игнатов планира въвеждането на система за определяне на рейтинги, която да се използва за разпределяне на държавните помощи. Очаква се проектът да е готов през октомври. Според анализатори обаче отпускането на повече средства няма да помогне, освен ако не е обвързано с качеството на осигуреното образование, за което са необходими строги механизми за оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
fallback