fallback

Програма за реформи за изпълнение на стратегия "Европа 2020" готова през ноември

Приоритети в българската Програма за реформи се очертава да бъдат състоянието на публичните финанси, по-доброто оползотворяване на трудовия потенциал, подобряването на бизнес средата

15:34 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

До средата на ноември тази година трябва да бъде готов проектът на Националната програма за реформи на България в изпълнение на стратегията „Европа 2020 г.”. Това стана ясно по време на обществена дискусия, организирана от Министерството на финансите и с участието на представители на министерствата, социалните партньори и неправителствени организации, съобщиха от финансовото министерство.

В документа ще бъде направен анализ на социално-икономическото развитие и перспективите за развитие на икономиката на страната ни в средносрочен план, съобразно стратегия „Европа 2020”. Предварителните дискусии по документа открояват като основни предизвикателства и приоритети в българската Програма за реформи състоянието на публичните финанси, по-доброто оползотворяване на трудовия потенциал, подобряването на бизнес средата, както и повишаването на качеството на образователните услуги и квалификацията.

В бъдещата програма трябва да бъдат формулирани и националните цели по стратегията „Европа 2020 г.”. Част от предложенията са свързани с намаляването на бедността и повишаването на инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност до 2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 година.

В началото на октомври предстои у нас мисия на Европейската комисия (ЕК) да разясни какво се очаква от България да предприеме в отговор на идентифицираните предизвикателства пред растежа и за постигане на целите, залегнали в стратегията „Европа 2020 г.”, съобщиха още от финансовото ведомство.

Според ЕК, това са мерки по няколко направления: подкрепа на реформата на финансовия сектор; основни структурни реформи със средносрочен икономически ефекти, в т.ч. пенсионна реформа, промени в трудовото законодателство и мерки за стабилизиране на пазара на труда. Амбицията на реформите според ЕК е, годишният ръст на БВП за периода 2011-2020 г. да надвиши с една трета този съгласно „базисния” сценарий на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 09.09.22 г.
fallback