fallback

МФ намали с три месеца срока, в който предлага да се разплати с болниците

Разплащането обаче продължава да се предвижда за следващата година

14:53 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дължимите на болниците 125 млн. лв. за вече извършена дейност до този момент на годината ще бъдат платени до края на първото тримесечие на 2011 г. Това става ясно от позиция, подписана от финансовия министър Симеон Дянков и адресирана до председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. 

Парите си ще получат само онези лечебни заведения, които са сключили анекси, предложени от НЗОК за август 2010 и следващите месеци. Средствата ще бъдат предвидени в бюджета за 2011 г.

Първоначално предложението на финансовото министерство беше парите да бъдат разплатени до средата на следващата година.

Коментарът на председателя на Българският лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов на тази идея беше, че предложението не „нереалистично“.

„Това означава доставчиците да затворят всички болници, да им спрат сметките, защото не могат да чакат девет месеца, през това време след като няма пари в болниците, те не могат да си плащат сметките, заплатите, персонала така или иначе ще е на улицата, а пациентите господ да ги пази.“

В днешното писмо на Дянков се казва още, че правителството ще осигури равномерно финансиране за последните пет месеца на 2010 г. на болничната помощ през бюджета на НЗОК в размер на 80 млн. лв. месечно.

Отбелязва се, че тази сума е съпоставима с отчетените в болниците средномесечни нива на разходите през най-добрата фискална година преди кризата - 2008 г.

За целта разходната част на бюджета на НЗОК ще бъде увеличена с 65 млн. лв. до края на 2010 г., се посочва в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
fallback