fallback

Преглед на печата за 17 септември

07:36 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата готви 2 млн. лв. за закъсали от кризата фирми в. Сега

Държавата ще подпомогне с близо 2 млн. лв. закъсали от кризата фирми. Парите се отпускат от оперативна програма "Конкурентоспособност" и са предназначени за малки и средни фирми. Те обаче ще получат субсидиите си, ако се ангажират да ги вложат в консултанти, които да им изготвят планове и програми за преструктуриране, стратегии за развитие, финансови анализи и други, чрез които да излязат от кризата.

По схемата може да се кандидатства до 16 часа на 15 ноември тази година. Проектите за оползотворяване на помощта трябва да се подават в териториалните звена на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Велико Търново.

И стажът за пенсия на работещите в тежки условия ще се увеличава плавно в. Дневник

Плавно ще се увеличава стажът, а не възрастта, необходима за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд, както се предлага в сегашния вариант на законопроект за промени на Кодекса за социално осигуряване. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който представи пред социалната комисия на парламента мотивите към законопроекта. Така ще бъдат уеднаквени промените за работещите в тези категории и общата категория.

Промените вероятно ще бъдат направени между първото и второто четене на законопроекта, посочи министърът. По неговите думи всяко забавяне на приемането на кодекса би съсипало осигурителната система. В момента задълженията към Националния осигурителен институт са 1.1 млрд.лева, заяви министър Младенов.

Полиция и отбрана гълтат най-много пари в. Стандарт

Полицията и военните ще разполагат с най-много пари догодина. МВР и Министерството на отбраната ще получат съответно 1 млрд. и 990 млн. лева. Най-голямо увеличение на разходите пък е заложено за бедните и безработните.

Министерството на труда и социалната политика ще има с 19% повече пари, или 951,2 млн. лева, докато през 2010 г. са предвидени 798 млн. лв. Това предвижда проектобюджетът за 2011 г., изпратен от финансовото министерство до всички институции за съгласуване. Да се запазят данъчните ставки, а минималната работна заплата да остане 240 лв., пише още в разчетите.

Сметната палата ще получи по-големи правомощия в. Дневник

Единствено председателят на Сметната палата Валери Димитров може да остане на поста си от сегашното й ръководство, ако парламентът приеме новия закон за одитната институция. Той е изготвен от депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев, Менда Стоянова, Ваня Донева и Борис Грозданов, но като вносители са се подписали и народни представители от "Синята коалиция" и "Атака".

Законопроектът предвижда тотална промяна в структурата на палатата - вместо председател и 10 членове с 9-годишни мандати да има председател и двама заместници за 6 години. Те ще се избират от парламента. Засега юристите не са единни в мнението си дали новият закон автоматично ще прекрати мандата на Валери Димитров, който е на поста от април 2005 г. Според Менда Стоянова в ГЕРБ няма нагласи за неговата смяна, но текстовете може да се допълнят между първото и второто четене.

Разколът в църквата ще ни струва 50 000 евро в. Новинар

Българската държава трябва да плати 50 000 евро на алтернативния синод, представляван от митрополит Инокентий. Синодът осъди страната ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Съдът реши, че е нарушена Европейската конвенция за правата на човека в частта за свобода на религията. В решението е записано, че с прогонването през 2004 г. от църквите на т.нар. Алтернативен синод държавата неправомерно е заставила православните вярващи да бъдат под едно-единствено ръководство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 27.08.22 г.
fallback