fallback

Още уволнения в НСИ заради пробното преброяване

От института оповестиха резултатите от проверката за несъществуващите етноси

13:34 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Още трима служители в Националния статистически институт (НСИ) са уволнени заради гафа с появилите се несъществуващи етноси в електронните карти за пробното преброяване на населението.

От института оповестиха резултатите от проверката на причините, довели до създалото се напрежение около пробното преброяване.

На базата на резултатите от нея председателят на НСИ уволнява директора на Дирекция „Демографска и социална статистика”, и.д. началника на отдел „Демографска статистика” и държавния експерт, допуснал нарушението. Дисциплинарни наказания са получили още двама служители от дирекция „Демографска и социална статистика” и дирекция „Информационни и комуникационни технологии”.

По време на пробното преброяване на населението в интернет в графите попаднаха несъществуващи етнически групи като българомохамедани, българогагаузи и африканци. Директорът на института Мариана Коцева реши да подаде оставка с обяснението, че поема отговорността за дискредитирането на българските граждани чрез изброените възможности за определяне на техния етнически произход.

Премиерът обаче не я прие с аргумента, че тя е специалист с доказани умения и професионални качества.

Заради гафа с въпросите в електронната карта обаче правителството освободи от постовете двама от тримата зам.-председатели на Националния статистически институт (НСИ), след като прие оставките им.

При проверката е доказано, че има самостоятелно решение на държавен експерт и началник-отдел за въвеждане в електронния формуляр за пробно преброяване на номенклатури с етнически групи в нарушение на утвърдената преброителна карта и неспазване на процедурата за съгласуване с директора на дирекция и ресорния зам.-председател.

Констатирани са и недостатъчно ефективен контрол и съществени пропуски в подготовката и организацията на пробното преброяване на населението и жилищния фонд от страна на директора на дирекция „Демографска и социална статистика”.

Проверката обаче не е установила умишлени действия, които да целят създаване на етническо напрежение.

НСИ няма правомощия да създава или да премахва етнически групи и спазва правото на самоопределение на всички живеещи на територията на Република България, изтъкват от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
fallback