fallback

Преглед на печата за 13 септември

08:14 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

PineBridgе обмисля контрасделка с Oger Telecom за БТК в. Дневник

В опит да спаси позициите си в БТК един от основните акционери - PrineBridge, е влязъл в преговори с партньора на конкурентите си в преговорите за преструктурирането на дълговете на телекома - дубайския Oger Telecom. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на запознати източници.

За момента информацията не беше потвърдена от такива на "Дневник". Според източниците на агенцията обаче PineBridge има повод за подобни преговори, тъй като основните банки, кредитори на БТК, и собствениците й са предпочели конкурентната офертата за оздравяването на групата на мецанин държателите с Oger telecom. Според източници на "Ройтерс" предпочитанията на банките кредитори към мецанин офертата не изключва придобиването на дял от Oger в БТК рамо до рамо с PineBridge. PineBridge Investments e бившето инвестиционно звена AIG, която заедно с още група инвеститори придоби БТК през 2007 г. от исландеца Тор Бьорголфсон.Тази година то беше продадено на хонконгския предприемач Ричард Ли.

Испанци искат още пари за Дунав мост-2 в. Стандарт

Испанската фирма "FCC" е поискала от възложителя на проекта за Дунав мост-2 30 милиона евро за закъснението за достъпа й до румънския бряг. Това съобщи във Видин зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Българската страна е възложител на проекта за моста Видин-Калафат, уточни той. Румънците забавиха достъпа до своя бряг с една година. В момента те оправдават това с промени в съответното си законодателство. Освен тези средства испанците са поискали увеличение на цената на съоръжението и заради променената технология за фундирането, както и няколко по-дребни суми за други, направени от тях непредвидени разходи.

По-евтини цигари излизат срещу контрабандата в. Дневник

Нелегалният пазар на цигари е достигнал една трета целия пазар, твърдят вносители, производители и контролните органи. Той се формира от три типа цигари: - фалшиви и абсолютно неизвестни марки (за брандове като "Ракел", "Натур" и "Слимс", които заливат пазара не се знае нито откъде идват, нито от кого са произведени) - български брандове без бандерол, които първо са изнесени, а после внесени обратно - оригинални цигари от Сърбия, Македония, Молдава и Украйна, но без платени данъци. Общото между тях е, че цената им е близо два пъти по-ниска от най-евтините легални цигари, които струват между 4.20 и 4.40 и заемат само около 30% от пазара.

За да отговорят на повишената контрабанда производителите прибягват до пазарни методи - по-малко цигари в опаковка и завръщане на стари по-евтини марки. Така например на пазара вече се продава "Вайсрой" (на "Бритиш американ табако") в кутия по 10 броя срещу 2.20 лв., "Мерилин" (на "Кингс табако" - Пловдив) срещу 2.30 лв.

ГЕРБ прекроява из основи Сметната палата в. Сега

Нов модел на Сметната палата ще предложи ГЕРБ тази седмица чрез промени в закона за институцията, съобщиха пред "Сега" депутати от управляващите. В резултат цялото ръководство на ведомството ще бъде сменено, а сегашният мандат на шефовете от 9 години ще бъде намален на 7. С тази кадрова рокада стартира есенният епизод от политическата смяна на караула във всички "независими" държавни органи.

ГЕРБ вече направи рокади в БНБ, комисиите за финансов надзор, за защита на потребителите, за защита на конкуренцията, в Съвета за електронни медии, БНТ, БНР. Предстоят битките за ДКЕВР, Комисията за защита от дискриминация, за омбудсмана и др.

Фирма ще вземе 2 млн. лв., за да направи туристически сайт в. Сега

Апетитните 1.9 млн. лв. без ДДС ще вземе фирмата, която спечели търга на икономическото министерство за доразвиване на официалната туристическа страница на България www.bulgariatravel.org. В конкурса участват 14 компании, като ценовите им оферти ще бъдат отворени до дни. Победителят ще трябва да създаде мултимедиен каталог на туристическите атракции у нас.

Само 4 компании са решили да се включат в търга самостоятелно - "Бианор Сървисис", "Сирма Солюшънс", "Айсиджен Корпорейшън" и "Контракс". Останалите кандидати са консорциуми, в които участват например "Книгоиздателска къща ТРУД" и "Сиела". Първият конкурс за доразвиването на туристическия сайт се провали през юли м.г. Още тогава фирми от ИТ сектора се възмутиха от завишените изисквания и заподозряха, че поръчката е нагласена.

В Казичене искат бизнес център, а им строят гробище в. Новинар

Жителите на софийското село Казичене, които са обединени в инициативен комитет и не искат гробище в близост до селото, заплашват да блокират жп линията София-Бургас, съобщи Стефка Звезданова, председател на комитета. Жителите на Казичене за пореден път протестират срещу предвиденото построяване на гробище на 1000 дка в землището на селото. Досега те са блокирали Околовръстното шосе три пъти, протестирали са и пред парламента. Хората от селото смятат, че приоритетите на района са за изграждане на национален делови център, жилища в екологична среда, научно-производствена дейност, голям воден гребен комплекс, нов достъп до Витоша и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 01.09.22 г.
fallback