fallback

Подписахме споразумение за 76 млн. франка помощ от Швейцария

Очаква се изпълнението на първите проекти по споразумението да започне до декември 2010 г.

17:33 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и президентът на Швейцария Дорис Лойтхард подписаха рамково споразумение по българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Споразумението определя съдържанието и приложението на швейцарската помощ от 76 млн. швейцарски франка (106,5 млн. лв.), насочени към областите, в които Швейцария може да предостави знания и опит - „Сигурност, стабилност и подкрепа за реформите“, „Околна среда и инфраструктура“, „Насърчаване на частния сектор“ и „Развитие на човешките ресурси и социални дейности“.

Очаква се изпълнението на първите проекти да започне до декември 2010 г.

Българската страна има готовността да работи в тясно сътрудничество с швейцарските експерти за ефективното изпълнение на проектите по програмата при категоричен контрол за изразходваните средства, е подчертал Томислав Дончев. Той е посочил, че вече е изградена надеждна система за управление и финансов контрол, одобрена от ЕК, която е достатъчна гаранция за ефективното и законосъобразно използване на средствата по програмата.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество е продължение на подкрепата, която Швейцария е предоставила на България в периода след 1990 г., и е включена в обхвата на меморандума за разбирателство, подписан през 2006 г. между Съвета на ЕС и правителството на Швейцария. На 25 юни 2008 г. Швейцария подписа политическа декларация и одобри финансовата помощ за България и Румъния под формата на приложение към меморандума за разбирателство.

Днес е било подписано и двустранно рамково споразумение между Швейцария и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 31.08.22 г.
fallback