fallback

Преглед на печата за 7 септември

07:34 | 07.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Данъчни промени ще запълват бюджета догодина в. Дневник

Държавата ще се опита да повиши допълнително приходите в бюджета през следващата година чрез някои промени в данъчното законодателство. В края на седмицата Министерството на финансите представи на сайта си предложения за промени, които да доведат до: намаляване на някои амортизационни ставки, което да увеличи данъчната печалба на дружествата и оттам дължимия данък, налагане на единна ставка за ДДС в туризма от 14% (в момента тя е 7% за груповите пътувания и 20% за индивидуалните), вдигане на акциза за горивата. Като мярка се предвижда и еднократно облагане с 10% на всички плащания, които българските компании правят за услуги от офшорни зони.

Промените, които са мотивирани и със синхронизацията на законодателството с това на ЕС, ще трябва да се гледат паралелно с проектобюджета за 2011, който трябва да бъде вкаран до края на септември в парламента. В него са планирани дефицит от 2.5%, 3% икономически растеж и инфлация 1.8%.

МВР-шефът: Писмата до представителя на арабската компания за Формула 1 не са рекет, а закачка в. Сега

Установени са лицата, изпратили имейли на един от съветниците на арабската компания Emirates Associate Business Group (EABG), съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред "Фокус". Те са български компютърни специалисти, които живеят в чужбина. "В момента това, което правим като изводи, е, че не би трябвало да го свързваме с някаква престъпна дейност, а повече с някаква закачка, защото това са млади хора, добре образовани и фенове на Формула1. В първите работни дни с помощта на партньорите ни в чужбина се надяваме да проведем разговори с тях, каза Цветанов.

В събота Ануар Бадуан, който се представя за съветник на EABG, съобщи, че компанията, е била рекетирана. Румен Петков, който е председател на Организационния комитет за изграждането на пистата за Формула 1 край Доброславци, пък обяви, че има сценарий за саботаж на проекта. Според него имейлът е също част от сценария.

Дългите цигари с двоен акциз в. Стандарт

Плащането на двоен акциз за цигари с дължина над 8 см се предвижда от следващата година. Така производителите ще трябва да плащат не досегашните 74 лв. за 1000 къса плюс 36% от цената, а двойно. С троен акциз пък ще се облагат папиросите с дължина между 11 и 14 см, предвиждат още измененията в Закона за акцизите и данъчните складове. Според експерти в бранша обаче това няма да доведе до съществени промени на пазара, тъй като най-масовите цигари у нас са с дължина под 8 см. Пурите също ще се облагат с по-висока ставка - тази за цигарите. Нарязаният тютюн ще се облага като фин, отново по-скъпо. Не се предвижда вдигане на налога за всички папироси.

Депутатите спешно се разделят с роднините-съветници в. Сега

Част от депутатите спешно оттеглят акредитациите за нещатни сътрудници, които бяха раздали на свои роднини. Причината е, че до края на седмицата трябва да бъде попълнен публичният регистър на съветниците в Народното събрание. Това показва проверка на "Сега".

Скандалът с нещатните сътрудниците избухна след ареста на сумиста Петър Стоянов - Вожда при операция "Килърите", който се оказа зачислен в образователната комисия на НС. Според идеята на сайта на НС срещу името на всеки депутат ще бъдат записани съветниците им. Там обаче няма да бъдат оповестени щатните сътрудници и техните възнаграждения. В момента в помощ на народните избраници работят 471 души, 125 от които са на заплата.

Режат парното без лихви в. Стандарт

Край на безлихвените ваканции на борчовете за парно. Топлофикациите спират промоциите за длъжниците, след като няколко години наред незаконно опрощаваха част от дълга на абонатите. Промоциите бяха измислени, за да се стимулират клиентите да изчистят част от неплатените си сметки. Публична тайна е, че ТЕЦ-овете трудно си прибират вземания, трупани с петилетки, обясни шефът на пернишката топлофикация инж. Михаил Ризов. Затова в миньорския град и в други части на страната се пускаха неколкоседмични "ваканции", в които абонатите покриваха стари сметки, без върху тях да се начислява лихва за просрочие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
fallback