fallback

Продавачи изчакват накъде ще тръгнат цените на житото и слънчогледа

У нас не се наблюдава увеличение на цената на пшеницата тази седмица, за разлика от Европа

16:30 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

През първата седмица на септември търговията на Софийска стокова борса (ССБ) като цяло не беше активна, като се имат предвид подадените брой оферти и сключени сделки.

Интересът към търговията със зърно, който през последните седмици беше засилен, сега е представен само от продължаващата да важи от миналата седмица оферта за покупка на 1000 т хлебна пшеница при цена 290-300 лв./т. Последната борсова сделка за пшеница (нова реколта) беше сключена в средата на август при цена от 260 лв./т, след което цената на житото скочи до 300 лв./т. Продължава да важи и предложената отпреди три седмици оферта за продажба на бяло брашно „тип 500“ в чували при цена от 500 лв./т*, но купувачи няма.

На ССБ се търси и 1000 т маслодаен слънчоглед (нова реколта) при цена от 500-550 лв./т, но насрещни оферти няма, за разлика от миналата седмица, вероятно защото продавачите изчакват в каква посока ще тръгне пазарът, при положение че прогнозите са за много добра реколта от слънчоглед.

За разлика от миналата седмица, когато цената на пшеницата на международните борси се „успокои“ и дори на някои места се понижи с няколко процента, в началото на септември тя отново тръгна нагоре, макар и с малко. Според наблюдатели на международните пазари това в голяма степен се дължи на официалното заявление от руска страна, че мораториумат върху износа на пшеница по всяка вероятност няма да бъде отменен в края на годината, а ще продължи чак до октомври 2011 г.

Така към днешна дата цената (преизчислена в лева) на пшеницата на борсата в Будапеща е 357 лв./т, т.е. има повишение от близо 3% за седмица. В същото време, цената на фуражното зърно през последните дни леко пада и сега в Будапеща царевицата струва 314 лв./т, а ечемикът – 274 лв./т.

Международните борсови цени на слънчогледа и олиото през тази седмица практически не се промениха спрямо предишната и актуалните котировки на маслодайния слънчоглед в Будапеща са 661 лв./т, а на суровото олио в Ротердам – 1020 долара/т. Цената на захарта в Лондон за седмица се повиши с 22 долара/т до 592 долара/т.

Котировките на пшеницата и царевицата в Чикаго се повишиха с около 3% за седмица и към тази сутрин са съответно 250 долара и 171 долара/т. Средната цена към момента при износ на пшеница от пристанище на САЩ обаче е 290 долара/т. 

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback