fallback

Bloomberg: Износът на жито от България се удвоява заради забраната в Русия

Очаква се, че обемът на експорта на българска пшеница тази година ще достигне 1,6 млн. т при 1,1 млн. т – за миналата

10:59 | 03.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Обемът на българския износ на пшеница и ечемик се удвои напоследък, след като Русия и Украйна забраниха износа на зърно, съобщи Bloomberg, позовавайки се на коментар на председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

По думите му, „цените на пшеницата в Черноморския регион са се вдигнали с 50%, след като Русия и Украйна обявиха за забрана на износа си заради по-слабата реколта в тези страни. Повишението на търсенето се дължи и на страни като Израел и Южна Корея“, добавя Христов.

По данни на Асоциацията на зърнопроизводителите, през това лято България е изнесла зад граница около 600 хил. т пшеница от нова реколта и още около 300 хил. т ечемик. Очаква се, че обемът на експорта на пшеница тази година ще достигне 1,6 млн. т при 1,1 млн. т – за миналата. По-голямата част от българския износ на зърно досега е към Италия, Испания, Египет, Сирия, Иран и Виетнам.

Радослав Христов коментира още, че тази година търсенето на ечемик в България е малко, докато в чужбина е значително, и затова голяма част от ечемика, както фуражен, така и пивоварен, се изнася.

От руската агенция РИА Новости по същия въпрос коментират, че за предишната селскостопанска година – юли 2009 г.-юни 2010 г., Русия е експортирала 21,4 млн. т. зърно, но сега от 15 август износът на пшеница е забранен. Все пак, за месец и половина преди забраната, от Русия са изнесени около 3 млн. т зърно.

Вчера руският премиер Владимир Путин заяви, че отмяната на забраната за износ на хлебно зърно от Русия ще бъде разгледана едва след като бъде прибрана житната реколта през следващата година, т.е. октомври 2011 г.

Сега от руската агенция уточняват, че посочената забрана за износ на зърно ще има някои изключения, като например при сключени междудържавни договори за експорт, при оказване на хуманитарна помощ и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
fallback