fallback

50-70% от производството на вино у нас е „черен сектор“

Очаква се тази година виното да поевтинее в унисон със световните тенденции, смятат от бранша

13:20 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

По данни на представители на браншовите винарски организации делът на черната икономика в сектора достига от 50 до 70 на сто. Няма жилищен блок без казан, тонове нелегално грозде се изнася за София, съобщи Юлиан Ямантиев, представител на Българския винен борд и на Съюза на свободните винари.

По негови данни в квартал "Орландовци" например се произвежда водка. Незаконен алкохол се вари в "Младост", "Люлин" и "Лозенец".

От Изпълнителната агенция по лозата и виното прогнозираха поевтиняване на българското вино. Изпълнителният директор на агенцията Красимир Коев обоснова прогнозата си със световната тенденция за намаляване на цената на виното, както и с факта, че сега винопроизводителите правят големи разходи за съхраняване на непродадена продукция и се нуждаят от свежи пари, за да посрещнат новата реколта.

От агенцията посочиха, че е огромен делът на хората, които правят вино за домашна консумация и затова не може да се твърди, че черният сектор в бранша е точно петдесет на сто.

По данни на агростатистиката, цитирани от Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, през последните години реколтата грозде е средно 380 - 400 000 тона. От тези количества обикновено се изкупват от легални прекупвачи 180 000 тона, останалото не е ясно къде отива, посочиха от гилдията.

Около 100 - 120 000 тона уж за домашно производство, а ги виждаме в менюто ол инклузив в морските и планинските хотели, посочиха от бранша. Те ще настояват да има засилен контрол при превозването на гроздето за наличие на съответните документи, по тържищата и на пазара за произхода на винарската продукция.

Според производители не може да сме сигурни, че си купуваме вино, ако то струва по-малко от три лева за стъклена бутилка от 700 грама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
fallback