fallback

Преглед на печата за 1 септември

07:40 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Три министерства и НОИ ще решават проблема със загубения стаж

в. Дневник

Работна група с експерти от министерствата на културата, на труда, на правосъдието и от Националния осигурителен институт (НОИ) ще решава как да се промени указът за доказване на трудовия стаж от 1961 г., за да се улеснят хора, които не могат да се пенсионират заради изчезнали документи за социалните им осигуровки.

Това заяви управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева. Тя участва вчера в срещата на министъра на културата Вежди Рашидов с български естрадни и рок музиканти, които в края на миналата седмица се оплакаха, че заради изгорели архиви на старата Концертна дирекция не могат да се пенсионират.

Правителството подкрепя проекта за завод на "Пайплайф България" с 240 хил. лв.

в. Дневник

Министерският съвет ще предостави на община Ботевград 240 хил. лв. "за изграждане на елементи на общинската пътна инфраструктура в промишлената зона в града". Очаква се решението ще бъде взето на заседанието на кабинета утре, съобщи правителствената информационна служба.

По този начин ще бъде подкрепен инвестиционният проект на "Пайплайф България" ЕООД за изграждане на завод за производство на пластмасови тръби в Ботевград, който е сертифициран като инвестиция от клас А.

Властта пак се загрижи за заплатите в държавните фирми

в. Сега

5 месеца след като въведе ограничения за заплатите на шефовете на държавните фирми, правителството е на път да облекчи правилата. Предложението е направено от регионалния министър Росен Плевнелиев и ще се гледа от кабинета днес. Ако промяната бъде одобрена, членовете на директорски и управителни съвети ще могат да си гласуват по-сериозни премии при успешно приключена година.

В момента т.нар. тантиеми могат да възлизат на до 25% от годишната заплата на шефовете на дружествата. Те се полагат само при условие, че счетоводната печалба на фирмата нараства спрямо предходната година.

Борисов обеща парите на лекарите, откъде ще дойдат - не е ясно

в. Новинар

Парите, които трябва да получат болниците за 2010 г., няма да бъдат по-малко от миналогодишните, обеща премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с Обществения съвет по здравеопазване, която се проведе в Министерския съвет. Освен синдикатите и лекарите на нея присъстваха и министрите на финансите Симеон Дянков и на здравеопазването Анна-Мария Борисова. Това беше и условието на лекарите, за да не излязат на протест наесен.

След срещата обаче Дянков отказа да уточни откъде ще се набавят средствата. Стана ясно само, че те няма да се вземат от резерва на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) в БНБ, който към момента е близо 1 млрд. лв.

Даряваме най-много за деца с увреждания

в. Новинар

Българите и компаниите у нас даряват най-много средства за децата с увреждания и без родителска грижа, показва анализът на Български дарителски форум за 2009 година. Хората са съпричастни в голяма степен и към нуждаещите се от лечение и медицинска апаратура. На трето място по привлекателност за дарителите се нарежда образованието. По думите на директора на форума Красимира Величкова у нас най-малко средства се даряват за култура. Българите, склонни да отделят средства за култура, обаче даряват традиционно за манастири, читалища, а не за изкуство.

Отпускат 7.5 млн. лв. за първолаци

в. Стандарт

Очаква се утре правителството да одобри 7.5 млн. лева за въвеждане на целодневно обучение на първокласниците в държавните и общинските училища, съобщиха от Министерския съвет.

Това ще позволи над 50 000 деца да бъдат обхванати от новата организация на учебния процес. Задължението за създаване на организацията е на директорите на училищата. Удължените занимания ще се въвеждат при желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 22.08.22 г.
fallback