fallback

Очакват с около 30% по-ниска реколта от грозде от обикновено

Причината са студовете през зимата и обилните дъждове в началото на лятото

16:44 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Студът и валежите тази година са понижили количеството и качеството на продукцията от грозде, заяви днес директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен Виолета Димитрова, цитирана от БТА.

Димитрова обясни, че при лозата повредите настъпват при минус 15-16 градуса, а у нас през зимата бяха регистрирани критично ниски температури от минус 22 до минус 30 градуса.

Сравнително студената пролет също е забавила развитието на лозовите насаждения. Неблагоприятни в климатично отношение бяха и месеците май, юни и юли, когато паднаха обилни дъждове - в някои райони с лозя по 120-150 литра на квадратен метър.

В Южна България нямаше критично ниски температури, но валежите бяха обилни, нанесени са и поражения от мана, допълни Димитрова.

По думите й тези фактори ще намалят количеството и качеството на продукцията от грозде тази година, като на места тя ще бъде до около 50 на сто под традиционния добив, а където пораженията са по-малки - до около 30 на сто по-слаба.

Специално в експерименталната база на института в Плевен ще получат по 500-700 килограма грозде от декар при винените сортове. При десертните сортове пораженията от неблагоприятните климатични условия са по-големи и добивите ще бъдат доста ниски, каза още Виолета Димитрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 08.09.22 г.
fallback