fallback

Преглед на печата за 31 август

08:20 | 31.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Ирландски фонд за имоти с регистрация в България се оказа пирамида

в. Дневник

Ирландският фонд за имоти MPS Global, който има регистрация и в България, е класическа финансова пирамида. Това е заявил ликвидаторът на дружеството Майлс Кърби, цитиран от "Сънди бизнес пост".

"Фондът е функционирал като класическа пирамида", коментира Кърби. Той посочва, че не е успял да установи съществуването на имотите, в които фондът е инвестирал. По данни на Кърби компанията е събрала около 4.4 млн. евро от 60-ината си клиенти с обещанието, че ще ги инвестира в чуждестранни имоти.

От утре потребителите ще могат да следят онлайн как се определя лихвата по кредита им

в. Дневник

Днес изтича крайният срок, в който банките трябва да публикуват на интернет страниците си референтния лихвен процент, използван за определяне на лихвите по кредитите за клиентите си, както и методологията, по която той се изчислява.

Промените в Закона за потребителския кредит (ЗПК) бяха внесени с цел "повече прозрачност в сектора и по-голяма защита за кредитополучателите". Така от 1 септември те би трябвало де могат да следят в интернет как точно банките изчисляват лихвата, както по потребителските, така и по ипотечните кредити. Освен данните за методологията и стойностите на самия референтен лихвен процент кредиторите трябва да поддържат и хронология за него.

Усвояването на европари продължава да крета

в. Сега

Въпреки усилията на министър Томислав Дончев усвояването на еврофондовете все още едва крета. Това се разбира от месечните справки, които се публикуват на сайта eufunds.bg. Последните актуални данни са от края на юли, тъй като август още не е изтекъл, а и е най-непродуктивният месец.

За два месеца една-единствена оперативна програма - "Конкурентоспособност", бележи сериозен ръст. В края на май са усвоени едва 1.45%, но в края на юли процентът се е вдигнал на 18.8. При тази програма с години имаше фатално забавяне и отпушването дойде чак това лято. Малко след като Томислав Дончев бе назначен за министър в средата на март, по нея бяха разплатени 14.2 млн. евро. Три месеца по-късно са вече 185.6 млн. евро.

Всички останали шест оперативни програми обаче са в застой. Смятаната за отличник ОП "Административен капацитет" буксува.

Свиха харченето с обществени поръчки

в. Стандарт

Рязко паднаха средствата, които харчи държавата чрез провеждане на обществени поръчки. Проведените от началото на 2010 г. досега обществени поръчки са около 10 хил. на брой и са на обща стойност над 2 млрд. лв., сочат официалните данни на Агенция по обществени поръчки. В същото време за миналата година броят на сключените договори е бил 16 хил. на стойност над 10 млрд. лв. От Агенцията за обществени поръчки обясниха пред "Стандарт", че голямата разлика в статистиката се дължи на факта, че през изминалата година са били сключени няколко договора с много висока стойност. Такава например е била поръчката за самолети от Министерството на транспорта.

Шефът на Световната банка похвали Борисов

в. Новинар

Президентът на Световната банка Робърт Зелик похвали българското правителство пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В писмо до Барозу шефът на банката изтъква, че кабинетът "Борисов" бележи сериозен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. В писмото се уточнява, че по време на посещението на Зелик в София в началото на август е била обсъдена възможността Групата на Световната банка да предложи международен опит в подкрепа на усилията.

За руския турист Турция е №1, България е седма

в. Сега

Турция, Гърция и Кипър са преди България сред предпочитанията на руснаците, показва статистиката на Асоциацията на туроператорите в Русия и Федералната агенция по туризъм. В ранглистата на предпочитаните места за почивка България е чак на седмо място. Първенец е Турция. На второ място в класацията за най-предпочитано място за ваканция сред руснаците е Египет, а след това се нареждат Испания и Гърция. На пето място е Тайланд с рекорден ръст на посещенията от 70%. Следва Кипър, а България и Тунис завършват първата седморка. Следват Черна гора, Хърватия, Доминиканската република и Чехия.

Съвет и глоба за стиснати шофьори

в. Стандарт

С разговор по телефона и глоба стиснатите и разсеяни шофьори ще бъдат принуждавани да си направят задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Заради кризата и свития семеен бюджет много хора не подновяват застраховката си след изтичане на срока й. В резултат делът на колите, които имат "Гражданска отговорност", доближава 80% при изискване на ЕС процентът да не пада под 90. Това създава опасност Брюксел да наложи санкции на България. Затова е сформирана работна група с представители на Комисията за финансов надзор, Гаранционния фонд, застрахователите и КАТ, която обсъжда различните варианти хората да бъдат принудени да спазват закона. Като първа стъпка до началото на 2011 г. ще бъде направен електронен регистър на сключените застраховки "Гражданска отговорност". Така веднага след изтичане на една застраховка ще се знае дали шофьорът си е направил нова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 06.09.22 г.
fallback