fallback

Преглед на печата за 30 август

07:51 | 30.08.10 г.

Експерт твърди, че "Тракия" се строи евтино и с дефекти в. Сега

Последните 116 км от магистрала "Тракия" - от Стара Загора до Карнобат, ще бъдат изпълнени със съмнително качество. За това предупреди вчера бившият председател на браншовата камара "Пътища" Румен Йовчев. Според него компаниите, спечелили търговете за трите отсечки, са направили дъмпинг. "Цените не са тези, за които би могло да се направи магистралата с необходимото качество", заяви експертът по БНР. Според него километър от магистралата до Бургас би трябвало да струва между 2.5 и 3 млн. евро.

"Трейс", която спечели първия търг - между Ст. Загора и Нова Загора, даде 2.2 млн. евро за километър. Гръцката "Актор" взе поръчката от Нова Загора до Ямбол за 1.9 млн. евро на км, а "Холдинг Пътища" ще строи от Ямбол до Карнобат за 2.1 млн. евро. От холдинга първо преди месеци твърдяха, че цени под 3 млн. евро са ненормални, но в крайна сметка свалиха значително гарда и спечелиха най-дългия лот.

НАП обеща да изпълни на 100% плана за приходите в. Сега

Националната агенция за приходите ще изпълни плана си за 2010 г. и ще осигури 12 млрд. лева в бюджета, както е предвидено след актуализацията. Това обяви вчера директорът на НАП Красимир Стефанов по БНР вчера. Той посочи, че данъчните вече са събрали 7.5 млрд. лева, което прави 63% от постъпленията, разчетени за цялата година.

Държавата проверява дали ски зона Банско се е простряла "според чергата си" в. Дневник

Министерството на околната среда е наело фирма, която да заснеме и измери площта на ски зона Банско, съобщи екоминистърът Нона Караджова. Измерването е по повод сигнали от неправителствени организации и граждани, че фирма "Юлен", която управлява ски зоната, се е разпростряла върху повече площ от дадената й по концесия. Междувременно обаче министерството издаде разрешение на компанията да разшири част от съоръженията си в курорта.

Последният сигнал за потенциално нарушение беше в началото на годината, когато гражданин изпрати сателитна снимка на ски курорта, правена от Института за слънчево-земни въздействия към БАН. Наложена в географска информационна система, тя показва площ около 191 хекатара, или два пъти повече от дадената на "Юлен" с концесионния договор от 2001 г.

Държавата може да пусне за продажба туристическа фирма и лаборатория за розово масло в. Дневник

Министерството на икономиката анализира възможността да извади фирмите "Държавна лаборатория "Българска роза" и "ВМТ-Орбита" от забранителния списък за раздържавяване. Това каза пред "Дневник" Лъчезар Борисов от отдел "Управление и преструктуриране на държавната собственост" към ведомството. Фирмите са избрани, тъй като печелят малко и не са особено важни като останалите дружества в него, добави той.

Все още не е ясно дали двете компании ще бъдат вписани в капитала на създадената наскоро Държавна консолидационна компания (ДКК), чрез която да бъдат приватизирани. "Ще направим анализ кой е най-добрият начин за продажбата", обясни Борисов.

Данъчните - с най-орязани заплати в. Дневник

От структурите в Министерството на финансите служителите в приходната администрация ще понесат най-сериозно съкращенията на разходите вследствие на актуализирания бюджет. Това става ясно от отговорите, които "Дневник" получи след питане до ведомството на Симеон Дянков, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП).

Нови трусове в митниците в. Стандарт

Нови трусове в Агенция "Митници" се очакват в близките седмици. След като от днес на работа вече не е зам.-директорът Красимир Николов, се очаква между 9 и 20 септември поста да освободи и вторият заместник на шефа на митниците Ваньо Танов - Тони Странджев. За поста на Красимир Николов и дори за по-висока длъжност се спряга Тамара Влайкова, която сега е административен секретар в митниците. Тя е била служител на Митница "Аерогара-София", а след това се издига до началник на отдел в бившата дирекция ОМАК. При създаването на "Митническо разузнаване и разследване" тя е един от кандидатите да го ръководи. Но без конкурс Ваньо Танов тогава назначава за шеф на новото звено Веселин Георгиев, за който в петък официално беше обявено, че от 1 септември се връща в Митница Русе като зам.-началник.

Дъждът наду цената на гроздето в. Стандарт

Дъждът вдигна цената на гроздето. Заради обилните валежи през юни и юли голяма част от реколтата е съсипана, заявиха производителите. Загубите са между 20 и 30%, а на места почти 80 на сто от гроздето е пропаднало. Лозите, които са гледани добре и са успели да задържат гроздето, пък са излезли доста скъпи заради честото пръскане с препарати срещу болести.

7800 имота продадени от частни съдебни изпълнители в. Новинар

Над 7800 продажби на недвижими имоти са реализирани за година чрез сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщи пред агенция "Фокус" частният съдебен изпълнител Мариян Петков, който е член на съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители. За същия период от време са реализирани продажби на над 2500 движими вещи, основно МПС-та и вещи с оценка над 5000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 09.09.22 г.
fallback