fallback

Преглед на печата за 27 август

08:03 | 27.08.10 г. 1

Две изгубени години за Сребърния фонд в. Дневник

Почти две години след създаването на Сребърния фонд, на който се разчита след време да покрива дефицитите в държавната пенсионна система, превежданите суми към него постоянно намаляват, а парите му стоят по сметка в БНБ с по-малко от 1% годишна лихва. Това показват данните на финансовото министерство.

Фондът беше създаден в края на октомври 2008 г. и трябва да акумулира средствата от приватизация и концесии и 25% от бюджетния излишък. Целта беше след минимум 10 години да започне да попълва недостига в държавния пенсионен фонд, който сега се дотира от бюджета.

Токът ще поскъпва с 3% на година заради "зелената" енергия в. Сега

Цената на тока ще се повишава всяка година с по 3-4% до 2013 г., ако се реализират заявените проекти за ветропаркове и фотоволтаици. За това предупреди вчера Пламен Денчев, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"Зелената добавка, която се калкулира в цената на тока за крайните потребители, в момента е 3.03 лв. на мегаватчас, но с многобройните нови заявки производството на електрическа енергия от т.нар. възобновяеми източници (ВЕИ) ще достигне 4000 мегавата през 2013 г. и тогава екосъставката ще натоварва цената на тока с 13-14 лв. При това положение цената ще се повишава с 3-4% годишно само заради калкулирането на скъпата ВЕИ енергия", поясни Денчев.

40% от фирмите хитруват в отчетите си в. Сега

30-40% от информацията, която фирмите подават в годишните си финансови пред Агенцията по вписванията, е невярна, заяви вчера Султана Българенска от Асоциацията за противодействие на икономическите измами. По думите й никой не контролира данните в отчетите и бизнесът няма стимул да е коректен.

"Счетоводителите са автори на измами", твърди още Българенска. За да запазят работата си, те често се съгласявали да изготвят документи с невярно съдържание. Според Българенска, която е известен одитор, и лошото образование на счетоводителите занижавало качеството на фирмената документация.

Русия иска двойно оскъпяване на АЕЦ „Белене” в. Новинар

Предложенията на Русия за индексация на обсъжданата основна цена за построяване на двата реактора в АЕЦ „Белене” достигат два пъти офертата от 4 млрд. евро. Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков. По думите му Москва иска оскъпяването да е между 2,5 и 3,5 млрд. евро. Именно заради цената от 4 млрд. евро руската „Атомстройекспорт” беше избрана за изпълнител на проекта пред чешката „Шкода Алианс”.

МОСВ предупреди "Брикел" да затвори от 1 септември в. Сега

Екоминистерството напомни на "Брикел", че трябва да спре производство от 1 септември поради изчерпване на разрешените 20 000 часа работа без инвестиции в екотехнологии. Затварянето на фабриката за брикети ще остави над 2000 без работа. От дружеството, собственост на Христо Ковачки, искат нова отсрочка до 1 януари 2012 г. срещу задължението да осъществят мащабна инвестиционна програма за екологични технологии и да не използват повече от три котела до изграждането на серопочистваща инсталация. Още през пролетта обаче бяха направени постъпки пред Брюксел за удължаване на гратисния период с 2 години, но отговорът беше отрицателен.

Две села ще местят “Тракия” в. Стандарт

Две ямболски села искат да преместят трасето на магистрала "Тракия". Нарочен инициативен комитет са сформирали в селата Дражево и Хаджидимитрово. Комитетът предвижда протест на местните хора, планиран за 5 септември, научи "Стандарт". Тогава се очаква да бъде блокиран основен път около Ямбол. Трасето на магистрала "Тракия" се предвижда да премине на 125 м от село Дражево. Жителите се притесняват, че ще бъде унищожена плодородната земя и ще се замърсят въздухът и водата им.

Министерството на отбраната ще опита да продаде 28 имота през септември в. Дневник

Министерството на отбраната (МО) е обявило 28 тръжни процедури за продажба на недвижима собственост, общата им първоначална стойност е около 5,5 мил. лв. Това показват публикувани обяви на интернет страницата му. Имотите, с които ще опита да се раздели министерството, са в различни райони на страната, а с най-висока начална цена - 608 769 хил. лв, е терен със сгради върху общо 378 дка в община Радомир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 05.09.22 г.
fallback