fallback

Рйтингът на висшите училища ще е готов след октомври

Очаква се увеличаване на финансирането за университетите, „където има добро състояние на науката“, посочи Сергей Игнатов

13:24 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на образованието, младежта и науката увери, че съвсем скоро ще бъде готов рейтингът на висшите училища. Работата по този проект е започнала още от предишния министър Даниел Вълчев и се очаква да приключи след октомври месец, съобщава БТА.

Някои от добрите резултати от този проект ще бъдат използвани за финансирането, например на дадена специалност в университет, която е "номер едно в страната", за нея да се получава някакъв бонус, уточни министърът.

„Тази година в хода на изпълнението на бюджета за 2011 г. и на основата на оценката на научния потенциал ще увеличим финансирането на университетите, в които има добро състояние на науката“, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Той уточни, че за тази цел наскоро е започнала обществена поръчка. Ще се направи анализ и вероятно от март 2011 г., когато започне изпълнението на бюджета за догодина, ще се финансират допълнително университетите със силен научен потенциал, посочи Игнатов.

През тази година ще има награди и допълнителни стипендии за студентите, които ще станат бъдещи учители. Към момента с министър Симеон Дянков търсим около 4,5 милиона лева за студентските стипендии във висшите училища, тъй като някои от тях имат финанси само за един месец до края на годината, обяви Игнатов.

Той каза, че в края на септември заедно с министър Дянков ще имат среща с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев за финансовите задължения на СУ към "Топлофикация. Университетът е автономен и ние със Симеон Дянков можем да съдействаме за сключването на договор, уточни образователният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 12.09.22 г.
fallback