fallback

Преглед на печата за 26 август

08:18 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Плевнелиев: Всеки втори ден през септември ще има първи копки на пътища

в. Дневник

Всеки втори ден през септември ще се правят първи копки на втори и трети клас пътища. Това обеща министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев по време на началото на изграждането на кръговото кръстовище при моста на Бяла, Русенско днес, предаде БТА.

През следващия месец започва рехабилитацията на над 300 км пътища за над 130 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие". Ремонтите ще бъдат ударни, защото повечето от победителите дадоха срок за изпълнение от 3 до 5 месеца.

Дянков сваля забраната за продан на "Информационно обслужване"

в. Сега

Противоречиви съобщения за приватизация на държавната ИТ компания "Информационно обслужване" изпратиха вчера министерствата на икономиката и на финансите. И двете съобщиха, че се готви изваждането на ИО от забранителния списък за приватизация. Според ведомството на Трайчо Трайков (МИЕТ) целта на стъпката е приватизация, но екипът на Симеон Дянков специално уточни, че това не е старт на процедура по раздържавяване.

МИЕТ твърди, че продажбата ще стане през Държавна консолидационна компания (ДКК). Преди това обаче фирмата трябва да се извади от списъка на забранените за раздържавяване, който е част от Закона за приватизация. Това ще бъде решено на едно от първите заседания на кабинета след ваканцията и МС ще внесе проект в Народното събрание.

Държавата дава пари на НПО без конкурси

в. Сега

98% от държавната субсидия за НПО за т.г. е дадена без конкурси, обяви програмният директор на Българския център за нестопанско право Любен Панов. Пари са получили 26 организации, по-голямата част от които са на хора с увреждания, а сред останалите са БЧК, Рилският манастир, Съюзът на народните читалища, Фонд "13 века България". През 2005 г. сумите от държавата, разпределяни чрез конкурси, са били 18%. Неправителственият сектор може да кандидатства с проекти по оперативните програми "Административен капацитет" и "Човешки ресурси". От идването на власт на новото правителство обаче за тях не са отваряни схеми.

Неправителствените организации са възмутени от начина, по който правителството разпределя субсидията за тях. Те смятат, че продължава лошата практика държавни пари да се изливат в близки до хора от властта структури.

Потребителите от Югозападна България ще получават и е-фактури за ток от октомври

в. Дневник

Електроразпределителното дружество "ЧЕЗ България" ще даде възможност на потребителите си да получават и електронни фактури за сметките си за ток. Това съобщиха от компанията, която обслужва потребители в Югозападна България. Услугата вероятно ще е достъпна от октомври.

Преди това обаче от ЧЕЗ ще направят проучване сред клиентите си за отношението им към електронната фактура.

Петър Диков: Няма да строя в Иракли

в. Дневник

Главният архитект на София Петър Диков отхвърли възможността фирмата му "Проин" да изгради курортно селище в местността Иракли, която е защитена зона от екомрежата "Натура 2000".

"Първо, нямам никакво намерение да строя, тъй като не желая да се свързва моята позиция в момента с една инвестиционна инициатива. Второ, защото видимо в тази територия има напрежение и, трето, защото всички знаят, че в момента в сектора не е най-доброто време за всякакви видове инвестиции", обясни вчера Диков пред ТВ7.

Винпроми искат ред в акцизите

в. Стандарт

Винпромите настояват да се въведе ред при плащането на акцизите, за да се избегне нелоялната конкуренция и бълването на вино и ракия със съмнително качество. Браншът подкрепя Агенция "Митници" в желанието й всички заводи и изби, които произвеждат алкохол, да бъдат задължени да слагат измервателни уреди съобщиха производители . Целта е машинките да следят какво е точното количество продукция, излязла от всеки завод. Така ще бъде прекратена нелегалната търговия с алкохол с фалшиви бандероли, смятат от гилдията. Цената за поставяне на такива уреди е около 50 000 евро. Въпреки че инвестицията е солидна, винарите са съгласни да я направят, за да се изкара на светло всичкият алкохол, който се произвежда в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
fallback