fallback

Преглед на печата за 25 август

08:00 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

S&P: Кредитирането ще остане свито

в. Дневник

В близко бъдеще не се очаква значителен ръст в кредитирането в България. Това посочва рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) в анализ на банковата система в страната. Според тях засега тя е стабилна, но това се дължи на подкрепата, която компаниите майки оказват на българските кредитори, както и на мерките на БНБ.

"Качеството на активите в системата няма да се влоши рязко, отчитайки последните данни за кредитните портфейли на банките и продължаващите ефекти от икономическата рецесия", заявява анализаторът на "Стандард енд Пуурс" Магар Куюмджиян.

11 фирми в битка за 3 км от Околовръстното шосе

в. Сега

11 кандидати се състезават за строителството на последните 3 км от южната дъга на столичното Околовръстно шосе - между Младост и Симеоново. Вчера бяха отворени техните технически оферти. Интересът е обясним - за кратката отсечка са предвидени 67.2 млн. лв. - по 22 милиона на километър. От пътната агенция уточниха, че сумата е голяма, защото ще се прави сложен пътен възел, а включва и парите за отчуждения. Финансирането е по Оперативна програма "Регионално развитие".

Кризата върна интереса към учителската професия

в. Дневник

Кризата е върнала интереса към учителската професия, показа допитване на "Дневник" сред директори на училища, експерти и Синдиката на българските учители, които единодушно потвърдиха необичайния за последните години наплив към свободните преподавателски места. Според Янка Такева, председател на СБУ, все повече млади хора и специалисти кандидатстват за тях, като тази тенденция се наблюдава от миналото лято, но сега е още по-силна.

По данни на синдиката средно в страната за едно учителско място се борят 23-ма души и сред основните причини за наплива са добрите заплати, които могат да достигнат 700 лв., възможността за допълнителни премии и голямата ваканция.

Задават се нови бунтове заради софийския боклук

в. Сега

Идеята на Министерския съвет последните бали софийски боклук да бъдат извозени до сметищата на Карлово и край Пловдив е на път да предизвика нова вълна недоволство. Въпреки че общините не са дали все още съгласието си за приемане на нови количества отпадъци, Министерството на околната среда е инициирало проекторешението, позовавайки се на Закона за управление на отпадъците. Според него МОСВ има право да се разпорежда с 10% от капацитета на всички депа в страната. МС предлага 30 000 тона боклук да бъдат извозени на депото в Цалапица и 60 000 тона - в Карлово. Община Ловеч вече се съгласи да вземе останалите 60 000 бали срещу сериозни компенсации от държавата.

"Прогнозирам сериозно гражданско недоволство, ако Министерски съвет реши нови 30 000 тона балирани софийски отпадъци да бъдат депонирани на сметището в Цалапица. Този път обаче няма да успокоявам хората, тъй като бяхме излъгани от правителството за компенсациите срещу първите приети 100 000 тона." Това заяви пловдивският кмет Славчо Атанасов пред Дарик радио.

Кмет гази 81 пъти закона

в. Стандарт

Рекордьор с 81 нарушенията при провеждане на обществени поръчки е община Борино, област Смолян. Кмет на община Борино е инж. Октай Мустафов Алиев. Нарушенията са направени само за периода 2008-2009 г. и са на стойност 4,49 млн. лв. Това гласи доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. Проверката е възложена по сигнали от жители на с. Борино с твърдения за корупционни практики и нарушения от ръководството на общината и писмо от Областна дирекция на МВР Смолян по проверка за неправомерно изразходвани финансови средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 08.09.22 г.
fallback