fallback

Преглед на печата за 21 август

08:34 | 21.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Готви се приватизация на морските плажове в. Сега

Шумните скандали за заградените плажове може да завършат с победа на бизнес акулите. Лобито на едри хотелиери, които си присвояват черноморския бряг, тези дни си намери мощен защитник и говорител в лицето на бургаския областен управител Константин Гребенаров. От няколко дни губернаторът шества по медиите и убеждава, че собствениците на курорти като Русалка, Дюните, Елените са вложили много пари в лукс и екстри и имат право да отцепват пясъка за своите елитни клиенти. Оказа се, че работна група в Министерството на регионалното развитие вече умува как да узакони приватизацията на части от брега.

Русия може да съди България заради дълг за погребване на ядрено гориво в. Дневник

Има опасност Русия да заведе срещу България дело в международен съд, ако Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) не издължи 1.34 млн. долара за окончателното погребване на отработилото ядрено гориво (ОЯГ) , извадено от изследователския реактор в столичния квартал "Младост" при спирането на експерименталната му дейност преди години. Това заяви на пресконференция директорът на института Йордан Стаменов, цитиран от електронното издание "Медиапул".

Крайният срок за плащането на сумата за извозеното през 2008 г. в руския град Озерск гориво е 1 септември, а ИЯИЯЕ е оставен без никакви средства от бюджета, допълни още той. По думите му обаче то е държавна собственост и съответно искът ще е срещу България, а не в частност към института.

България е най-бедната, но не е най-евтината страна в ЕС в. Сега

Въпреки че е най-бедната страна в ЕС, голяма част от храните в България изобщо не са сред най-евтините. Пилешкото месо например е по-скъпо, отколкото във Великобритания и Полша, а яйцата - от Румъния и Холандия. Това разкри Европейската статистическа служба Евростат.

Според обобщаващите данни на Евростат за 2009 г. България предлага най-ниски цени на дребно за хляб, юфка, макарони и месо, Полша е ценовият рай за млечни продукти, а Литва - за риба. Румъния, Турция и Македония ни бият с по-евтини плодове и зеленчуци. Като цяло хляб, мляко, масло, плодове, зеленчуци, яйца и безалкохолни напитки у нас са по-евтини от средните нива за ЕС с 32%. Но в Румъния и Полша, които ни превъзхождат по пенсии и заплати, цените на тези стоки са още по-ниски - съответно 34 и 36% под средните за съюза.

Товарят по 8 кораба с жито на ден в. Стандарт

По 8 кораба с жито за износ се пълнят всеки ден на пристанище Варна, съобщи шефът му капитан Данаил Папазов. В момента от България се изнасят пшеница, ечемик и рапица. Житото е с много добри показатели и върви основно за Западна Европа - Португалия и Испания. Кораби изнасят зърно и за Северна Африка и Кипър. От началото на август са изнесени 350 000 тона, а от началото на годината - над 1,2 млн. тона. Ръстът на износа на зърно е с 5-6%. Русия няма да внася зърно тази година, заяви говорителят на министерството на селското стопанство Олег Аксенов. Той опроверга в. "Ведомости", според който Русия може да внесе 5 млн. тона зърно.

Ниски заплати отказват митничари в. Стандарт

Йорданка Атанасова отказала да подпише договор с Агенция "Митници" за започване на работа на кантара на ГКПП Капитан Андреево. Тя е една от спечелилите конкурса за служители на митницата в Свиленград. Дамата посочила като мотив липсата на шофьорска книжка. Тя е от Хасково и трябвало да пътува до ГКПП-то на свои разноски. Митниците не поемат пътните разходи на хората си, а заплатата е 500 лв. Атанасова не вярвала, че ще спечели конкурса, защото мислела, че е нагласен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 04.09.22 г.
fallback