fallback

Преглед на печата за 20 август

08:04 | 20.08.10 г.

Европарите за ВиК проекти вече са достъпни в. Дневник

Над 600 млн. евро за изграждането на ВиК мрежата в страната вече са достъпни за общините и те могат да кандидатстват за тях по оперативна програма "Околна среда". Схемата беше затворена близо година заради скъпите договори, сключени при предишния кабинет.

През това време правилата се променяха и сега управляващият орган по "Околна среда" отново е отправил покани до общините да кандидатстват. Ако проектите се движат в срок, до две-три години ще бъдат изградени пречиствателни станции и ВиК мрежи в курортите, които са сред поканените, и ще се сложи край на изливането на отпадни води в Черно море и реките.

Пристанищата в Бургас и Варна отчитат засилен износ на зърно в. Дневник

В момента има засилен износ на зърнени култури, който се очаква да продължи и през следващия месец. Това показват данните на двете пристанища в Бургас и Варна. Основните пазари, на които се реализира българската продукция, са арабски и европейски страни.

По данни на пристанище Бургас от началото на годината до края на юли са изнесени 236 хил. тона зърнени култури. В момента в складовете на порта има още 45 хил. тона, които предстои да бъдат натоварени, а фирми са дали заявки за износ на още 100 хил. тона. Основната част от продукцията се реализира в държави от Западна Европа - предимно Испания, Италия и Португалия, сочат данните на пристанището.

Студентите остават без стипендии от есента в. Сега

Орязването на бюджетите на университетите с 20% ще доведе до безпрецедентна ситуация в някои висши училища - отпадане на стипендиите за успех и по социални критерии. Много университети нямат да разполагат с достатъчно средства по това перо и за първия семестър ще могат да заделят пари само за групите, на които задължително се изплаща месечна помощ - докторанти, семейни студенти, младежи с увреждания. За това сигнализираха представители на студентските съвети след обнародването на постановлението за актуализация на бюджета за 2010 г.

Държавата напълно забрави за порочните замени в. Сега

Държавата тотално загърби скандалните замени на гори и земи, пренебрегвайки заплаха от ЕС за солени санкции, ако се докаже непозволена държавна помощ към едрия бизнес. За една година правителството на ГЕРБ не разтрогна нито една порочна сделка, а със законадателните си инициативи дори опита да възроди тези порочни практики и да пусне отново строежите в масивите, взети на безценица.

"Министерство на земеделието предаде 5000 сделки за замени за проверка в прокуратурата още през април и очакваме резултати от там", коментираха лаконично пред "Сега" от пресцентъра на ведомството. Всъщност на прокуратурата бяха предадени не сделките, а списък, който се намира на сайта на ведомството, със замени на земи в периода от 1998 до 2009 г. Още тогава аграрният министър Мирослав Найденов уточни, че "ако прокуратурата се поинтересува от конкретна сделка, ще й предадем преписката по нея".

Енергийният регулатор брои виновните за смущенията с тока в. Сега

Всички са виновни за авариите по морето: и ЕVN, и НЕК, и климатиците. А компенсации за туристи, търговци и хотелиери, пострадали от засечките с тока, може и да няма. Това се разбра вчера от изказване на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Спрямо НЕК не могат да се предявят претенции, защото крайните потребители са клиенти на ЕVN. Ако има искове, те трябва да се адресират към електроразпределителното дружество, а то после да се изясни с НЕК. Това са търговски взаимоотношения", мотивира се Семерджиев по БНТ.

Царски гори спират тока в. Стандарт

Царски гори може да докарат режим на тока в Боровец. Зимният курорт спешно се нуждае от нова подстанция, защото капацитетът на елмрежата е на предела на възможностите си.

Eнергийното дружество ЧЕЗ вече е планирало да я построи. "Проектът е готов още от 2005 г. Проблемът обаче е, че няма терен за нея. Избраната площадка ще се окаже в горите на царя, я на някой друг", обясни директорът на "Експлоатация и поддържане" на ЧЕЗ Росен Йорданов. Липсата на новопостроени хотели обаче дава надежди, че мрежата в Боровец ще издържа пиковите натоварвания през зимата. Вчера ЧЕЗ започна подмяна на четири 20-киловолтови кабела в Самоков.

Три селища без вода заради ВЕЦ в. Стандарт

Градовете Кричим и Перущица и село Устина изпитват силен недостиг на вода и цели квартали пресъхват от жажда през последните две години заради източване на живителната течност от река Въча за производство на ток от ВЕЦ. Това показа проверка, направена по искане на екоминистъра Нона Караджова. Установено е, че заради пряката хидравлична връзка между коритото на река Въча и намиращите се в терасата на реката кладенци, при намаляване на водите в реката, се нарушава водоснабдяването на трите селища. Водите на Въча намаляват заради неравномерното източване от язовир "Въча" за производство на ток от ВЕЦ "Въча 1", ВЕЦ "Въча 2" и ВЕЦ "Кричим". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 19.08.22 г.
fallback