fallback

Преглед на печата за 19 август

07:43 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Супербой отказа БТК в. Стандарт

Китайският милиардер Ричард Ли се отказа от "Виваком" (преди БТК). Неговият телеком PCCW е изоставил плановете да инвестира в родната компания, съобщи "Блумбърг", цитирайки управляващия директор Алекс Арена. "Компанията ни ще продължи да търси възможности отвъд океана, след като отхвърли предложението да влага в България", заявил Арена на брифинг в Хонконг. PCCW е потвърдил и за наш ежедневник, че вече не поддържа интерес към "Виваком". Новината идва в момент, когато основните кредитори на телекома - Роял Банк ъв Скотланд и Дойчебанк, трябва да решат какво да предприемат, за да си получат вложените пари. Решението се очаква в края на месеца.

Собственикът на "Виваком" - "Пайнбридж" (преди "Неф Телеком"), дължи около 1,6 млрд. евро на големите банки. С парите беше финансирана покупката на БТК през 2007 г., когато Тор Бьорголфсон я продаде за над 2 млрд. лева на "Ей Ай Джи". "Неф Телеком" е дъщерна на щатския гигант, но беше продадена, след като компанията закъса. Така фондът й, който контролира БТК, се оказа в ръцете на Ричард Ли. Първоначално той планираше да преструктурира дълга, като над 800 млн. евро от него напълно отпаднат. И големи, и по-малки кредитори обаче се оплакаха официално до българските власти и до посолствата си тук за планирания пладнешки обир.

Държавният бизнес: Енергетиката печели, транспортът потъва в. Дневник

Повечето държавни енергийни компании успяват да се завърнат към големите печалби и дори да ги увеличат през тази година. В транспортния сектор обаче под тежестта на задлъжнялостта и остарялото си оборудване са се увеличили загубите въпреки държавните субсидии към някои от дружествата.

Това показват отчетите на държавните компании към края на юни, публикувани на сайта на финансовото министерство. По-големите 15 - под шапката на икономическото, транспортното и земеделското министерство, са отчели общо с 54% по голяма печалба (210 млн. лв.) към края на юни. Общите им приходи са паднали с 9% до 4 млрд. лв., но продължават да формират значителна част от брутния вътрешен продукт на страната - около 6%.

Чехи ще проектират трасето на метрото от "Княжево" до жк "Левски Г" в. Дневник

"Метропроект Прага" ще изработи инвестиционния проект за строителството на метрото от "Княжево" до жк "Левски Г" в София. В сряда беше сключен договорът с чешката компания, който е на стойност 3.336 млн. лв. Финансирането е по оперативна програма "Транспорт" със средства от европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от Министерството на транспорта.

Срокът за изпълнение на договора е 30 месеца от влизането му в сила. Чехите ще трябва да направят предварителни проучвания за третия метродиаметър на столичното метро. Те ще трябва да разработят варианти за трасе и подробен проект за избрания вариант. Освен това ще подготвят документация за изготвяне на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), както и анализ на разходите и ползите, финансов анализ. "Метропроект Прага" ще подготви и тръжната документация за избор на бъдещия изпълнител на участъка.

МВР обяви криза с новите паспорти в. Сега

Ситуацията с издаването на новите биометрични паспорти съвсем излезе от контрол. От вчера МВР спря да приема бързи и експресни поръчки в няколко града заради липсата на бланки. Най-напред това се случи в Русе, Стара Загора и Враца. В Ловеч пък приемат заявки само срещу доказателство, че става дума за спешен случай - закупен самолетен билет или документ за предстоящо лечение в чужбина. От понеделник до вчера са забавени общо 9000 експресни, бързи и обикновени поръчки в цялата страна. 2000 от тях са в София.

"Сименс" и техният подизпълнител "Капелен" не доставят ритмично необходимите бланки и продължават да не изпълняват ангажиментите си по договора с МВР. Нещата, които се случват, са доста притеснителни", обясни заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров на спешно свикан брифинг. И призова гражданите да се въздържат от подаване на заявления за документи, ако не им е належащо. "МВР изпада в криза и на определени места ще има напрежение", каза ресорният зам.-министър.

Перник ще прави в стари мини винарни и Дисниленд в. Сега

Старите рудници може да се окажат туристически Клондайк. Гърция наскоро обяви, че ще инвестира 1 млрд. евро за развитие на минен туризъм, а се оказа, че и България има планове по въпроса. В Перник например затворените галерии под земята могат да се превърнат в атракционен комплекс с винарни, ресторанти, летящи влакчета и приказни създания като тролове.

За идеята стари мини да станат Дисниленд и да привличат туристи с всякакви развлечения съобщи вчера Кирил Манов, директор на Културно-информационния център в Перник. Градът вече има стъпки в тази посока - тук се намира уникалният за България подземен миньорски музей, който разкрива как са се добивали въглища през вековете. В пернишкия Дисниленд може да се използват старите вагонетки, ще има звукови ефекти от тракането на колела по релсите, а също и цвилене на коне - които в далечното минало са били ползвани за работа под земята, обясни Манов.

Гладни стомаси от ТЕРЕМ затвориха пътя София-Варна в. Новинар

Стотина работници "с гладни стомаси" от ТЕРЕМ-Хан Крум Търговище излязоха на импровизиран протест в сряда на главния път София-Варна и Плевен-Варна. Работниците отказаха да изпълняват задълженията си, тъй като не са получавали заплати от октомври досега. Някои от тях споделиха, че месечно са взимали някакви пари, но те били далеч под минималната заплата от 240 лв. Протестът на пътя предизвика колони от тирове и автобуси и задръсти движението. Полицаи се опитаха да разберат кой е организатор на действията, но единственият отговор беше: "Гладните ни стомаси го организират".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
fallback