fallback

Преглед на печата за 18 август

08:09 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

България иска от ЕС промяна на правилата за смятане на дълга в. Сега

България и още 8 държави са изпратили писмо до Брюксел с искане да се промени методиката за смятане на държавния дълг и бюджетния дефицит. Настояването на Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Литва и Латвия, България, Румъния и Швеция е Еврокомисията да не смята увеличаването на дълга, което ще се получи при извършването на пенсионните реформи в 9-те държави.

България не е инициатор на подписката. Не е ясно и защо страната изобщо участва в нея, при положение че засега у нас не се планира реформа, която да погълне такива средства, които ще вдигнат дълга от сегашните 15% на над 60% от БВП, колкото е допустимият от Брюксел таван. Предложените от социалния министър Тотю Младенов промени дори се очаква да намалят дефицита в системата с около 400 млн. лв. до няколко години.

Кабинетът започва генерален ремонт на бюрокрацията в. Сега

Мащабен план за цялостно прекрояване на работата на чиновниците през 2010 - 2011 г. е изготвил Съветът за административна реформа към правителството. "Екшън планът" в конкретни срокове и с отговорници съчетава полезни, любопитни и екзотични идеи и мерки, които трябва да спестят пари на хазната и да улеснят общуването на фирми и граждани с администрацията.

Данъчните най-сетне ще изхвърлят остарелите дискети от употреба и ще приемат декларации и отчети за осигуровки и данъци на флашка или CD, предвижда планът. От 1 януари 2011 г. НАП ще спре да иска от фирмите документи, които те са длъжни да представят пред Агенцията по вписванията. Двете ведомства най-сетне ще започнат да си разменят бумагите по служебен път. Става дума например за удостоверението за актуално състояние. Заявките за издаване на куп удостоверения от НАП вече ще се подават по интернет.

Заливът "Вромос" все пак е отровен в. Дневник

Радиационният гама-фон в района на залива Вромос е два пъти по-висок от обичайния, съобщи Изпълнителната агенция по околна среда. Плажът е до Черноморец. началото на месеца областният управител на Бургас Константин Гребенаров забрани използването на плажа, защото има риск за здравето на хората. Причината за замърсяването са зауствани в морето радиоактивни отпадъци от хвостохранилищата на мина "Росен", които освен медна руда са съдържали и уран, установи екоинспекцията.

Заповедта на Гребенаров веднага предизвика протести на собствениците на хотели и имоти около залива. Те обявиха, че забраната обслужва икономически интереси и цели поевтиняване на земята в Черноморец.

4 компании искат да търсят нефт и газ край Силистар в. Новинар

Едва четири компании са подали заявления за участие в търга за търсене и проучване на нефт и газ в Черно море край Силистар, съобщиха от икономическото министерство. Окончателните оферти трябва да бъдат внесени до 23 август. Първоначално интерес към проучване на находище край Силистар имаха около десет компании, сред които големи международни дружества като мултинационалната „Тотал”, норвежката „Статойл”, испанската „Репсол”, американската „Анадарко”. Те обаче са се отказали, а сред запазилите интереса си са българските „Овергаз” и „Проучване и добив на нефт и газ” на „Химимпорт”.

По неофициална информация заявление е подадено и от американската „Интегрити Тауърс”, която изяви интерес да търси шистов газ в Североизточна България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 31.08.22 г.
fallback