fallback

Поскъпване на газа с 3% от октомври прогнозира Булгаргаз

Без последното споразумение с Газпром във Варна цената на газа би нараснала с поне 7%, твърдят от компанията

15:48 | 17.08.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

Прогнозната цена на природния газ за последното тримесечие на годината е 558,46 лв. за 1000 куб. м без ДДС, т.е. с 2,96% (16,06 лв.) по-висока от действащата за периода юли–септември 2010 г. (542.40 лв. за хил. куб. м без ДДС), съобщиха от „Булгаргаз“ ЕАД.

Без положителния ефект от последното подписано споразумение с Газпром във Варна, цената би нараснала с минимум 21 лв. за хил. куб. м без ДДС, т.е. с поне 6,9 % спрямо трето тримесечие, коментират от държавната газова компания. При последните преговори с Газпром бяха постигнати положителни за България договорености за намаление на цената на половината от предвиденото за внос през годината количество руски природен газ, а именно т.н. преференциални обеми от 1,4 млрд. куб. м.

От друга страна, предвид настъпващия отоплителен сезон, ще бъдат закупени по-големи обеми газ. Общият обем за внос през трето тримесечие е 405 млн. куб. м, при предвидени 780 млн. куб. м за периода октомври–декември 2010 г.

С цел минимизиране на цената ще бъде закупено цялото възможно количество природен газ при преференциални условия (за което бяха постигнати договорености за намаление на цената), а именно 356 млн. куб. м.

Така цената на газа през третото тримесечие се базира почти изцяло на количества от „преференциалния газ”, но през 4-то тримесечие върху цената ще дадат отражение и допълнително закупените количества по пазарни цени. Така заради повишените количества закупен газ през 4-то тримесечие няма да може да бъде усетен пряко ефектът на постигнатите намаления.

Другите основни параметри при изготвянето на прогнозата за цената на газа са котировките на алтернативните горива (които се запазват) и курсът на българския лев към щатския долар. Прогнозата е формирана и при отчитане на условията по Наредбата за цените на природния газ, по които „ Булгаргаз” ЕАД има недовзет приход за първото полугодие на 2010 г. от над 78 млн. лв., което при възстановяване през следващ регулаторен период означава допълнително увеличение на цената в размер на 92,65 лв. на 1000 куб. метра (без ДДС).

Предоставянето на концесия за добив на природен газ от българското черноморско крайбрежие и възможността този газ да бъде миксиран в доставките до българските потребители може да повлияе в посока понижение на окончателното предложение за цените на газа от октомври, което ще бъде подадено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в началото на септември, допълват от Булгаргаз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 05.09.22 г.
fallback