fallback

Преглед на печата за 17 август

08:04 | 17.08.10 г.

Държавата препоръча сиеста заради жегата в. Сега

Заради жестоките жеги у нас Главната инспекция по труда препоръча вчера на работодателите да се съобразят с тежките метеорологични условия и да приложат всички възможни технически и организационни мерки за ограничаване на неблагоприятните въздействия на работната среда върху здравето на работещите. Инструкцията дойде няколко дни след началото на горещините.

Според шефката на ГИТ Румяна Михайлова при работа на открито най-безболезнено би могло да се въведе промяна на работното време - например да се работи от 5 или 6 ч. сутринта, за да се приключва работа към 14 ч., преди големите следобедни горещини. Друг вариант е да се работи до по-късно, но следобед хората да се пускат в по-дълга почивка, или пък да се трудят с намалено работно време.

КАТ ударно събира глоби и отнема шофьорски книжки в. Сега

Хиляди шофьори ще останат без книжки, защото са засечени от камерите на КАТ да извършват тежко нарушение, например превишаване на допустимата скорост с 31 км/ч. Констатирани са 150 000 подобни нарушения, съобщи вчера шефът на КАТ Алекси Стратиев по Нова телевизия. В момента данните се обработват и до ноември ще бъдат разпратени известия до нарушителите.

Към края на годината има шанс КАТ да отчете и рекордно висока събираемост на глоби. Още през април, когато тръгна кампанията за подмяна на личните документи, от МВР предупредиха, че няма да се подновява свидетелство за управление на МПС на шофьор, който има неплатена глоба. И ако на някого, чиято книжка е невалидна, се налага да пътува в чужбина след Нова година, задължително първо трябва да си плати, а после да кандидатства за нова книжка.

Жеваго оглежда първи “Кремиковци” в. Стандарт

Хора на украинския милионер Константин Жеваго дойдоха първи на оглед в "Кремиковци" още през миналата седмица. На проверката са били не представителите му в България, а директорът на завода му в Дания, каза за "Стандарт" Людмил Павлов, шеф на "Подкрепа" в комбината. На 13 септември активите на металургичния мастодонт ще бъдат предложени на търг. Началната цена е 565 млн. лева, а депозитът за участие е 10% от нея. Засега обаче хората на Жеваго, който преди две години оперираше в комбината ни на ишлеме, не са купили документи за участие в търга. Експертите само са разгледали спрените мощности в "Кремиковци", за да преценят кои от тях могат да бъдат рестартирани при евентуална покупка.

Правим Дисниленд с Турция и Гърция в. Стандарт

Българи, гърци и турци може да се забавляват в общ Дисниленд. Проект за увеселителен парк на остров на река Марица са обсъждали българската и гръцката страна, научи "Стандарт". Предстои идеята да бъде споделена и с Турция, която е съсобственик на парчето земя в граничната зона. Островът нашумя през 2005 година. Тогава на 19 юли екс външният министър Соломон Паси откри там специален граничен знак под формата на пирамида, който символизира приятелството между държавите, и даде име на острова - Острова на мира.

Гръцки студенти от Солун са предложили на областния управител на Хасково Румен Данев на граничния остров да бъдат направени увеселителен парк, хотел и голф игрище. Проектът им предвиждал да се изгради мост, който да свързва маришкия Дисниленд със сушата.

Интересът на китайския телеком PCCW към БТК се изпари в. Дневник

Малко преди развръзката около дълговете на БТК и собствениците й интересът на хонгконския телеком PCCW към българската компания се изпари. Това става ясно от изказване на управляващия му директор Алекс Арина, цитиран от межуднародните медии.

Телекомът беше спряган за партньор на част от инвеститорите, придобили БТК през 2007 г., в преговорите за преструктурирането на задълженията на групата за 1.6 млрд. евро. Миналата седмица обаче Арина е заявил, цитиран от "Блумбърг", че PCCW е отклонил дадената му възможност да инвестира в българската Vivacom, защото сделката не го интересува.

Близо 100 000 жилища в София чакат купувач в. Сега

Обявите за продажба на жилища в София продължават да растат. На пазара вече има близо 100 хил. оферти, съобщи вчера Иван Горанов от Home For You. По думите му излизат все повече апартаменти, купени със спекулативна цел, но собствениците им се разочаровали от спада на цените.

Намаляват единствено офертите за незавършени жилища, към които интересът драстично спадна заради кризата. Брокери дори прогнозират, че тези предложения могат напълно да изчезнат от пазара.

Атанасов: Дянков ме маха заради имотите на "Информационно обслужване" в. Новинар

Пореден скандал се заформя около дружеството "Информационно обслужване". Този път повод е предстоящата промяна в състава на борда на директорите на дружеството. Очаква се на 21 септември от борда да бъдат отстранени бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов, Петко Сотиров и Добрин Пинджуров.

Костовистът обаче смята, че финансовият министър Симеон Дянков, чието ведомство е принципал на "Информационно обслужване", всъщност иска да го отстрани, тъй като е против идеята да се разпродадат част от имотите на дружеството. Сгради на информационно обслужване освен в София има и във всички областни градове. Те били на апетитни места и затова предизвиквали интерес, смята бившият депутат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 24.08.22 г.
fallback