fallback

Преглед на печата за 10 август

07:59 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Застраховките на лизинг поскъпват с 2 на сто в. Стандарт

Застраховките на вноски поскъпват още от днес. Причината за това е новият данък от 2% върху приходите на застрахователните компании от продажбата на полици, който ще влезе в сила от 1 януари 2011 г. Предвижда се обаче новият данък да важи и за застрахователните договори, които са сключени преди 31 декември 2010 г., плащания по които се правят през следващата година. Така се оказва, че ще дори днес да си направите застраховка на автомобила, ще трябва да плащате новия данък, ако разсрочите цената на полицата на няколко вноски в рамките на година. Това предвижда рамката на бюджета за 2011 г., която вече е приета от Министерски съвет. Новият данък ще важи за най-масовите застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско, както и за застраховките за дома. Предложението за въвеждане на данъка от 2% вече е внесено в парламента и предстои да бъде гласувано.

Напрежение в болниците заради бюджетите за август в. Дневник

Осем болници от област Стара Загора вчера обявиха, че до два дни може да спрат работа и да започнат протестни действия. Други лечебни заведения като това в Шумен съобщиха, че спират плановия прием на пациенти и ще обслужват само спешните случаи. Шефът на софийската "Св. Екатерина" свиква днес съвета на директорите на болницата. В сряда и Българският лекарски съюз (БЛС) свиква своите национален и мениджърски съвет.

Причината за всичко това е искането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да намали парите на болниците за август. То е изпратено на лечебните заведения под формата на анекс към договорите им с касата, който те са поканени да подпишат. Според председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов с новия бюджет болниците ще могат да покрият едва 65% от досегашния си обем дейност.

И общините ще финансират саниране на панелки в. Сега

Създаване на общински фондове за обновяване на жилищни блокове се предвижда в поредните промени в Закона за етажната собственост, които ще бъдат внесени в Министерския съвет в края на месеца. Това съобщи пред "Сега" Екатерина Захариева, зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството. Идеята е всеки от фондовете да се захранва чрез процент от приходите от данък сгради и чрез глобите, събирани от нарушителите на Закона за етажната собственост.

"Общинските съвети сами ще решават дали да създадат такъв фонд и пак на местно ниво ще се прецени какъв процент от данък сгради да постъпва в него. Идеята е да се събира не по-малко от 5% от приходите от този налог", обясни зам.- министър Захариева. Приходите от данък сгради в Столична община за м.г. например са били малко над 62 млн. лв. Т.е. ако такъв фонд заработи и в него се отчисляват по 5%, ще се събират около 3 млн. лв. на година. За около 4 млн. лв. през 2008 г. по единствения работещ у нас демонстрационен проект за обновяване на жилищни сгради бяха обхванати 30 блока.

Бедните остават без адвокати от държавата в. Новинар

Социално слабите хора, които не могат да си позволят адвокат, са заплашени да останат без служебна защита. Това ще доведе до истинска блокада на съдебната система, която ще се случи още есента. След края на съдебната ваканция десетки служебни адвокати ще спрат да се явяват по делата, тъй като не си получават парите от държавата, алармира пред „Новинар” председателят на Националното бюро за правна помощ Вася Илиева. Цяла България е заплашена да остане без служебни защитници, предупреди тя. Парите, които отпуска държавата за служебни адвокати, са свършили и цели адвокатски колегии ще престанат да предоставят безплатната услуга. Бюджетът на Националното бюро за правна помощ е изчерпан. За да издържим до края на годината, са ни нужни поне 4 млн. лв., обясни Илиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 04.09.22 г.
fallback