fallback

Преглед на печата за 9 август

08:03 | 09.08.10 г.

Световната банка спасява БДЖ в. Стандарт

Световната банка ще спасява българските железници с пари срещу реформи. Това съобщи за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов от Варна. Той ще се срещне днес с шефа на трезора Робърт Зелик в "Евксиноград". Идеята на заема е да се покрият натрупаните дългове на БДЖ към кредитори и доставчици. Срещу парите обаче железниците трябва да представят план за преструктуриране и модернизиране на базата и дейността. Дълговете са около 450 млн. лева и немалка част идват от необезпечени договори анекси към тях, обясни на свой ред транспортният министър Александър Цветков. Той допълни, че заемът от Световната банка ще е без ипотека или някакъв друг залог.

Земеделци и фурни се надлъгват с хляба в. Стандарт

Пълен хаос цари на зърнения пазар и търговците не се наемат да прогнозират какво може да се случи. Цената на пшеницата се покачва с дни, но причината за това не е реколтата в страната, а слабите добиви в някои членки на ЕС и забраната за износ от Русия. Управителят на "Фарин" АД Веселин Бакърджиев заяви за "Стандарт", че фирмите, които имат сключени договори за износ и не могат да изпълнят квотите си, купуват пшеницата на загуба, защото цената достигна 300-320 лв./т. "Реалната цена на зърното от тазгодишната реколта е около 250 лв., но производителите не продават и затова тези, които имат да изпълняват квоти, купуват на по-високите цени, като работят на пълна загуба", заяви Бакърджиев. Кораби с жито от Добрич и региона се товарят както на пристанището в Балчик, така и във Варна, като основният износ е за страните от Южна Европа и Северна Африка.

Таксите за плащания към бюджета стават все по-солени в. Сега

Банките непрекъснато покачват тарифите си за преводи към бюджета. Плащането на такси или глоби към държавни ведомства вече масово излиза по 6-7 лв., установи проверка на "Сега". Финансови консултанти и потребителски организации вече призоваха държавата спешно да намери начин да свали таксите, които понякога са по-големи от самото плащане към бюджета. Министри се сблъскаха за контрола над еврофондовете в. Сега

Финансовият министър Симеон Дянков и министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев се сблъскаха за власт. В ябълка на раздора се превърна решението на кабинета да излъчи отговорен министър за кохезионната политика в ЕС. Позицията е ключова, защото делегира правомощия върху цялото европейско финансиране по структурните и кохезионния фонд.

Според Дончев логично било позицията да се заеме именно от него, тъй като той координира всички средства от ЕС. Дянков обаче е бил категорично против. "Кохезионната политика на ЕС е инструмент на разходната част на държавния бюджет и като такава във всички държави от ЕС това е работа на финансовите министри", изтъкнал той.

Биопазарът расте, но по сбъркан модел в. Дневник

Въпреки кризата производството и пазарът на биопродукти в България растат - в синхрон с тенденцията в Европа, но в много по-малки мащаби. Като основен проблем и за бизнеса, и за потребителите в страната се очертава липсата на преработвателни мощности, показа проучване на "Дневник".

По данни на земеделското министерство през последните две години фермерите, които се занимават с биологично земеделие и животновъдство, са се увеличили двойно. Към края на 2009 г. са регистрирани 316 биопроизводители, от началото на тази година в министерството са подадени още около 50 заявления.

Дянков, Рашидов и Трайков ще готвят стратегия за културно-историческия туризъм в. Дневник

Правителството ще отпусне средства за довършване на посетителския център в подножието на Перперикон, но вече няма да се дават европейски пари за скъпо струващи обекти. Това заяви министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, цитиран от БТА.

"В момента се изготвя нов проект, който ще е по-евтин, и едва тогава ще тръгне строителството", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
fallback