fallback

„Южен поток” ще минава през Димитровград

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща със сръбския президент Борис Тадич

12:44 | 07.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Газопроводът „Южен поток” ще минава през Димитровград, съобщи премиерът Бойко Борисов, който снощи проведе среща със сръбския президент Борис Тадич.

Една от дискутираните теми между двамата е била енергийната. Премиерът Борисов и президентът Тадич са обсъдили откъде е по-добре да минава „Южен поток” - дали през Димитровград, или към Зайчер, съобщи „Фокус”.

„Желанието им беше той да излезе на Димитровград. Затова на един етап от разговорите извиках заместник-министър Марий Косев. Така че и по тази тема се разбрахме”, каза министър-председателят.

За сръбската държава е най-удобно и най-изгодно газопроводът да излезе на Димитровград, каза той. „За нас е безразлично, защото така или иначе той идва до София. Така че на нас ни е много по-удобно и по-лесно на Димитровград да е, но именно за това, когато сега изготвяме проектите, беше хубаво да знаем, че по този начин помагаме и на сръбската държава”, каза Борисов.

Той освен това потвърди, че Сърбия ще участва в проекта за АЕЦ "Белене", повече подробности обаче засега не са известни.

"Когато намерим и европейски инвеститори и стане ясно цялостното финансиране на проекта, те (сърбите) ще участват в зависимост от това колко пари имат, с толкова проценти", допълни министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 12.09.22 г.
fallback