fallback

Може да вдигнат осигуровките още от 2011 г.

Причината е, че има общо над 1 млрд. лева несъбрани осигуровки заедно с лихвите

15:04 | 04.08.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Възможно е още от началото на 2011 г. осигуровките за пенсия да бъдат вдигнати. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов след днешното заседание на правителството. Преди по-малко от месец министърът декларира, че ако се вдигат осигуровки, това ще стане от началото на 2012 г.

Тотю Младенов сега посочи, че в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) не са събрани осигуровки към 30 юни от общо 1 млрд. лева – от тях 699 млн. лева е главницата, а лихвите по просрочените плащания са 376 млн. лева.

По думите на социалния министър би трябвало до края на годината да бъде събрана от Националната агенция за приходите (НАП) поне 40% от сумата, т.е. поне около 430 млн. лева, за да не се стигне до вдигане на осигуровките от януари 2011 г. Всички чакаме НАП и Министерството на финансите да се заемат с този въпрос, добави Младенов.

Министърът информира, че правителството е приело представения от социалното министерство проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще се разгледат от парламента през септември.

Министерски съвет е утвърдил вече оповестените предложения за промени, а именно – вдигането на трудовия стаж за мъжете и жените с три години, което ще стане поетапно с по една година от началото на 2011 г., така че от началото на 2013 г. той ще бъде 37 години за жените и 40 години за мъжете при трета категория труд. За първа и втора категория труд пенсионната възраст ще се вдига с по една година спрямо сегашната през следващите две години.

При навършена възраст за пенсиониране, но недостигащ трудов стаж, може да се „откупуват“ до две години допълнително (извън времето за висше образование), вместо досегашната възможност за пет години.

При работа след навършване на необходимата възраст и трудов стаж, към размера на пенсията ще се прибавят по 3 процентни пункта за всяка година.

Отпада направеното в средата на юли от Тотю Младенов предложение за опрощаване на лихвите по неплатените осигуровки, тъй като се е установило, че това „би могло да се тълкува като държавна помощ, а и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е имала възражения“.

Въпросът за формулата за индексацията на пенсиите спада към тези, свързани с Държавно обществено осигуряване (ДОО) и ще се разглежда съвместно с работодатели и синдикати през септември, каза още Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
fallback