fallback

Преговаряме със Сърбия и Гърция за АЕЦ Белене

Засега Сърбия иска само 1% акционерно участие в бъдещата ядрена централа

15:00 | 02.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Водят се разговори със Сърбия и Гърция за евентуалното им участие в проекта АЕЦ Белене, съобщи днес официално министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Като се има предвид евентуално колко ще струва проектът, то засега със Сърбия се говори за дял само от около 1% в ядрената централа.

С Гърция също се обсъжда нейното акционерно участие в проекта, съобщи Трайков, без да посочва колко би могъл да бъде нейният дял.

До края на август ще бъде избран консултантът за проекта, заяви Трайков. Избраната компания би трябвало да даде становище какъв дял в централата е изгодно да има държавата и какви да са изискванията към стратегическия инвеститор, който всъщност държавата и сега продължава да търси.

По думите на Трайков към средата на следващата година вече ще е ясно какъв е реалният инвеститорски интерес към АЕЦ Белене, вкл. подкрепен финансово, и реализирането на технологичната част ще тръгне по-бързо.

Има голям предварителен инвеститорски интерес към евентуалното строителство на седми блок на АЕЦ Козлодуй, допълни министърът. На този въпрос обаче не е даден ход от правителството, това би могло да стане в бъдеще, след като се види развитието на по проекта АЕЦ Белене.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 10.09.22 г.
fallback