fallback

До месеци започва разширяването на газохранилището в Чирен

Газовата връзка с Гърция на наша територия вероятно няма да е изцяло българска

14:34 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Съвсем скоро ще приключи работата на консултанта по разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен и е възможно до месеци да се започне работа по това, каза днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, представяйки свършеното от министерството за една година управление.

Строителството ще се осъществи чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на стойност до 250 млн. евро. Водят се разговори и с британската фирма „Мерлоуз“, която е концесионер на изчерпалото се вече находище „Галата“, за превръщането му в газохранилище.

Министърът съобщи, че се подготвят изискванията за конкурс за даване на разрешение за проучване за наличие на компресиран газ в шелфа на Черно море, което ще стане за пръв път.

Подготвят се и изискванията за конкурси за проучване за наличие на шистов газ в пет участъка, намиращи се в Североизточна България.

Относно реализацията на проектите за газови връзки със съседните ни страни Трайчо Трайков посочи, че по всяка вероятност първа ще бъде реализирана междусистемната връзка с Румъния, което ще стане до края на 2012 г.

В момента не е ясно кога точно ще започне строителството на газовата връзка с Гърция, защото се обсъжда с гръцката страна каква ще бъде собствеността на тръбата на българска територия, информира Трайков.

Той посочи, че досега всички газопроводи на наши наша територия за изцяло български, а „Южен поток“, който се предвижда да е 50% българска собственост, е основно транзитен.

Газовата връзка с Гърция ще е за нуждите на страната ни, но се очертава да бъде и чужда собственост, затова има „много въпроси за уточняване“.

Български енергиен холдинг (БЕХ), гръцката газова компания DEPA и италианският холдинг Edison International да създадат съвместно предприятие за строителството на междусистемната газова връзка между България и Гърция, което ще е регистрирано в България, беше предвидено в подписан преди година меморандум. В началото на гази година пък беше съобщено, че газовата връзка с Гърция ще е готова през 2013 г.

Трайчо Трайков съобщи още, че се очаква до месец да е готово предпроектното проучване за проекта за доставки на компресиран природен газ от Азербайджан в обем до 2,5 млрд. куб. м годишно и тогава ще се реши дали проектът е икономически изгоден, за да се реализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
fallback