fallback

Преглед на печата за 31 юли

08:40 | 31.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Само една банка у нас смята ясно лихвите по заеми в. Сега

Само една от 15-те банки, които са най-активни в кредитирането на граждани у нас, изчислява лихвите по заемите прозрачно. Масово трезорите използват неясни индекси за определяне на цената на кредитите, което поставя клиента в неравнопоставено положение, заяви вчера президентът на финансовия портал "Моите пари" Деян Василев.

Единствено ПроКредит Банк изчислява лихвата прозрачно, без да ползва базов лихвен процент (БЛП), става ясно от изследването на "Моите пари". Лихвата се образува от независим от банката пазарен индекс - например EURIBOR, LIBOR, SOFIBOR, плюс фиксирана надбавка. Лихвата на клиента се вдига само ако пазарният индекс скочи над 1% на месец.

Група трезори включват в лихвата си европейските пазарни индекси, но си запазват възможността да я променят чрез специфични клаузи в договорите. Например Банка Пиреос може да променя всяка съставка на лихвата, независимо от нейния вид или наименование. УниКредит Булбанк пък работи с пазарен индекс плюс премия, която обаче е променлива.

Друга група банки определят лихвите на базата на изчисленията си за цената на привлечения ресурс плюс "разходите по икономически елементи" и "нормативно регламентираните разходи". В тази група са Райфайзенбанк, ПИБ, Алианц и Емпорики Банк.

А SG Експресбанк, ОББ, Пощенска и СИБанк не посочват на каква база формират базовия си лихвен процент, твърдят от "Моите пари". 

Българският енергиен холдинг най-вероятно ще се раздели на две в. Дневник Българският енергиен холдинг (БЕХ) най-вероятно ще бъде разделен на два отделни холдинга, обясни икономическият министър Трайчо Трайков. По думите му, в първия ще влезе Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и активите на преносните мрежи, във втория ще се обединят всички генериращи мощности. По думите на министърът това е една от най-обсъжданите идеи, въпреки, че има и още възможности.

Трайков допълни, че планира малка част от холдингът обединяващ производствените компании, да бъде листната на борсата. Засега няма срок, кога това може да се случи.

Дянков пръска пари за кампания "Харчете" в. Сега

Министерството на финансите ще похарчи поне неколкостотин хиляди лева, за да насърчи българите да харчат, за да се пълни бюджетът. То обяви, че търси изпълнител, който да подготви и проведе кампания "за стимулиране на вътрешното потребление в подкрепа на фиска".

От пресцентъра на МФ не обясниха как ще убеждават хората да пазаруват и инвестират повече. Според обявата кампанията ще "поощри производството" и ще "осигури условия за прозрачен бизнес". Клипове и брошури трябва да се въртят по телевизии, радиа и вестници в продължение на 9 месеца. Стойност на кампанията не е посочена."Ще следваме принципа: най-добра концепция на най-добра цена", беше единственият коментар от МФ.

Кандидатите трябва да са били на печалба и с поне 3 млн. лв. обороти през последните 3 години да са изпълнили поне 3 подобни поръчки за над 300 000 лв. Отварянето на офертите ще е на 31 август.

Премиерът: Има политическо назначение в радиото в. Новинар В БНР има политическо назначение, заяви премиерът Бойко Борисов. Според него става въпрос за водещата в радиото Диана Янкулова, която беше шеф на пресцентъра на МВР по времето на Михаил Миков. Според Борисов това е явен конфликт на интереси.

„Пресцентърът обслужва правенето на политиката на съответния министър и когато на този журналист му дадеш да води предаване по същия ресор, е конфликт на интереси", аргументира се той. Повод за коментара му е твърдение на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че в радиото не са правени промени през последните 20 години. Според него в медията имало назначени журналисти от БСП и ДПС, но ситуацията щяла да се промени с новия медиен закон.

Малко по-късно шефът на БНР Валери Тодоров и Сидеров се обединиха около тезата, че няма да нарушават добрите си отношения. Лидерът на "Атака" уточни, че не е бил разбран и в никакъв случай не желае да заплашва журналистите.

Доган взел “Цанков камък” за 50 бона в. Стандарт Лидерът на ДПС Ахмед Доган е купил проектите за хидровъзел "Цанков камък", язовир "Тунджа" и каскадата "Горна Арда" за общо 50 хиляди лева. Това съобщи за "Стандарт" депутатът от ГЕРБ Николай Коцев. Четирите проекта са били закупени от Сокола чрез посредник, а продавачът е бил Данаил Тафров, основател на Института по строителство и минно дело - същата организация, която месеци по-късно закупува идеите на Доган и му изплаща близо 2 милиона лева за консултантските услуги.

По данни на комисията "Антикорупция" в парламента по времето, когато е продал трудовете си на Доган, Тафров не е бил начело на института. Ученият разказал, че папките с четирите проекта отлежавали с години, докато при него не дошъл човек, който пожелал да ги закупи от името на ДПС лидера. "Енергийният експерт се чудил каква сума да назове и накрая посочил - 50 хиляди лева", разказа още Коцев. От отсрещната страна се съгласили.

Сумата била разделена между четиримата учени, правили разработките. Така на практика, без да е изработил нищо, Ахмед Доган е прибрал 1 905 830 лева, стана ясно вчера. Самият Тафров отказа да коментира казуса. "Ще говоря по темата само с премиера Бойко Борисов", отсече ученият пред "Стандарт".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 01.09.22 г.
fallback