fallback

Преглед на печата за 30 юли

08:00 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новият финансов надзор ще вади борсата от депресията в. Дневник

Комисията за финансов надзор (КФН) е подготвила пакет от различни законови промени, чиято цел е да извадят фондовия пазар от депресията, в която е изпаднал през последните 3 години, и да върнат изгубеното доверие на инвеститорите (само вчера оборотът на борсата беше под 300 хил. лв. при средно 10 млн. лв. преди няколко години). Информацията, която "Дневник" научи от свои източници, беше потвърдена и от финансовия регулатор. Предвижда се публичните компании да могат да увеличават капитала си с непарични вноски и да заменят дългове срещу нови акции, а пенсионните фондове ще са задължени да инвестират минимална част от активите си в български книжа.

Други промени са насочени към по-добрата защита на дребните акционери, заложени са и по-тежки наказания за пазарни злоупотреби. На фондовете за земеделска земя пък ще се разреши да могат и да произвеждат продукция и така да се възползват от еврофондовете. Предложенията са на "Инвестиционен надзор" в КФН, оглавен неотдавна от Димана Ранкова, след като за шеф на регулатора беше назначен депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев.

Прокуратурата разследва Симеон Дянков в. Сега

Прокуратурата образува досъдебно производство по сигнала на червените депутати за изнасяне на класифицирана информация от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Засега разследването е срещу неизвестни лица от Министерския съвет, разкрили класифицирана информация, предаде "Дарик".

Постановлението за образуване на досъдебното производство е подписано вчера. Делото, което засега не е конкретно срещу Дянков, е по чл. 359 ал. 1 от НК, според който се наказва със затвор до 2 години или пробация този, който по непредпазливост стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна.

Доган все пак ще бъде съден за хонорара от 1 млн. евро в. Сега

Лидерът на ДПС Ахмед Доган да бъде предаден на Върховния административен съд, който да му наложи наказание заради укрит конфликт на интереси покрай скандалния хонорар от 1 млн. евро като консултант на проекта за хидровъзел "Цанков камък". Това ще реши на извънредното си заседание парламентарната комисия за борба с корупцията и предотвратяване на конфликт на интереси, известна още като "Антимафия". Тя ще се произнесе и дали да не прати сигнал до прокуратурата срещу Доган за търговия с влияние.

Законът за предотвратяване на конфликта на интереси предвижда глоба от 1000 до 3000 лева, ако съдът установи, че има нарушение. Предвидена е и конфискация на получената облага, в случая - хонорарите за "консултантската дейност" на Доган.

Кметовете с аванс за европроекти в. Стандарт

Държавата ще отпуска до 35% от средствата за инфраструктурни проекти авансово на кметовете. Това ще гласува кабинетът в сряда, обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев. По-големите авансови суми ще са само за публични институции и инфраструктурни проекти, уточни той. Авансът за всички останали спечелили поръчки с финансиране по европейските фонодове ще бъде между 10% и 20%, както е и досега. Гъвкав ще бъде и подходът за изискваната сума като съфинансиране за проекти от кметовете, обяви министърът. Отличните общини, които вече са доказали умението си да усвояват успешно и качествено пари, ще дават по-малки суми от своя бюджет. Сумата за съфинансиране, която ще трябва да осигурят публичните институции, спечелили европроект, ще зависи и от атрактивността му, обясни Дончев.

"Фич" постави под наблюдение рейтинга на "Петрол" в. Дневник

Рейтинговата агенция "Фич" е поставила под наблюдение кредитния рейтинг на дистрибутора на горива "Петрол", предаде SeeNews. Това означава, че агенцията може да понижи оценката си за платежоспособността на българската компания. В момента тази оценка е CC. Под наблюдение е поставен и рейтингът на "Петрол" по необезпечената емисия облигации за 100 млн. евро. Тя беше емитирана през 2006 г., а матуритетът й настъпва в края на следващата година.

"Фич" аргументира решението си с недобрата ликвидност на дистрибутора на горива и споровете между основните акционери на "Петрол". "Според "Фич" "Петрол" и нейните поделения няма достатъчна ликвидност. Към края на юни групата има кешови наличности в размер на 5 млн. лв., а краткосрочните й задължеиня са за 23 млн. лв., в които влизат и плащания по заема в размер на 11 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 06.09.22 г.
fallback