fallback

Глобиха с 10 хил. лв. дистрибутор на уиски за некачествен продукт

Британска асоциация на производителите на уиски няколко пъти е предупреждавала Синхрон Инвест за качеството на предлаганото от фирмата уиски

14:26 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 10 хил. лв. на дистрибутора на уиски „Синхрон Инвест“ ООД за заблуда на потребителите и постанови прекратяване на нарушението, съобщиха от КЗК.

„Синхрон Инвест“ разпространява на българския пазар спиртните напитки Old Atlantic Blended Whisky-Scotch Blended Whisky – 3-годишно, и Old Atlantic Malt Whisky - Pure Malt Scotch Whisky – 5-годишно. В периода 2002-2007 г. внася три пъти небутилирано шотландско уиски (скоч) с горните наименования.

Химически експертизи на 13 бутилки от съответните марки са установили, че три от тях не отговарят на изискванията за предлагане на шотландско уиски по три показателя – алкохолно съдържание и летливи вещества под минимално допустимите, съответно 40 об% и 650 mg/dm 3 AA и наличие на добавена захар.

Проверката на комисията е установила освен това, че „Синхрон Инвест“ многократно е уведомявано от Асоциация „Скоч Уиски/ Шотландско уиски” – Великобритания, че разпространявания от него продукт не отговаря на нормативните критерии.

Комисията счита, че Синхрон Инвест въвежда в заблуждение потребителите, като предлага шотландско уиски в разрез с характеристиките за качество, въпреки поетите ангажименти от негова страна, че ще спазва нормите на производство, защитаващи алкохолната напитка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 10.09.22 г.
fallback